Garnki w różnych rozmiarach to nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni. Znakomicie sprawdzają się podczas codziennego przygotowywania posiłków — gotowania makaronu, zupy, mleka czy potraw, takich jak leczo, gulasz lub bigos. Jakie garnki wybrać? Jakie garnki kupić do kuchenki gazowej, a jakie do indukcyjnej? Podpowiadamy!

Jakie garnki warto kupić?

Na sklepowych półkach znajdziesz różnego rodzaju naczynia. Komplet garnków może zawierać między innymi rondel – niewielkich rozmiarów naczynie z jedną rączką. Bardzo dobrze sprawdza się podczas przygotowywania sosów czy podgrzewania mleka.

Które garnki wybrać? Miłośnicy zdrowego gotowania powinni się zaopatrzyć w garnek do gotowania na parze. Pozwala przyrządzać zdrowe, niskokaloryczne produkty (mięso, warzywa czy ryby) bez utraty naturalnego koloru, smaku, witamin i wartości odżywczych. Garnek taki składa się z 3 poziomów. Do pierwszego z nich nalewa się wodę, która podczas gotowania zamienia się w parę i unosi do góry. Drugi poziom to sitko, na którym układa się produkty przeznaczone do gotowania. Ostatnim elementem jest szczelina z otworem odprowadzającym nadmiar pary.

rondel

Jakie garnki warto kupić? Bardzo przydatnym naczyniem jest ryżowar, który – jak sama nazwa wskazuje – służy do gotowania ryżu. To jednak niejedyne jego zastosowanie. Z powodzeniem można go używać także do przygotowywania makaronu czy kaszy. Ryżowar ma postać dużego garnka, we wnętrzu którego znajduje się wyciągana misa. Dodatkowo może on posiadać wyjmowane sitko pozwalające na parowanie warzyw w tym samym czasie co ryż.

Ciekawą propozycją jest także garnek do szparagów. Jest niezbyt szeroki i wysoki, dzięki czemu jest w stanie pomieścić warzywa. Garnek posiada 2 uchwyty ułatwiające przenoszenie oraz pokrywkę.

Jakie garnki kupić na indukcję?

komplet garnków

Kuchnia indukcyjna to urządzenie, z którym można się spotkać w wielu kuchniach. Działa ona w sposób następujący: pod wykonaną ze szkła płytą znajdują się cewki indukcyjne wytwarzające zmienne pole elektromagnetyczne. To ono nagrzewa naczynie stojące na kuchence. Płyta indukcyjna pobiera ciepło od garnka w miejscu bezpośredniego kontaktu. Reszta jej powierzchni jest zimna. Chcąc korzystać z płyty indukcyjnej, należy się zaopatrzyć w specjalne naczynia. Jakie garnki kupić na indukcję? Sprawdź, czy na ich dnie znajduje się symbol indukcji, który informuje o możliwości użytkowania na płycie indukcyjnej.

Jakie garnki indukcyjne kupić? Ich dno musi wykazywać właściwości ferromagnetyczne. Jedynie wówczas płyta będzie w stanie wykryć takie naczynie. Jakie garnki wybrać na indukcję? Powinny one posiadać dno o odpowiedniej grubości, najlepiej na poziomie 5-10 mm. Jeżeli będzie zbyt cienkie, z czasem garnki mogą ulegać deformacji, w mniejszym stopniu przylegać do płyty i nierównomiernie rozprowadzać ciepło. Skutkiem tego może być wydłużenie procesu gotowania i głośna praca kuchenki. Jakie garnki kupić do płyty indukcyjnej? Najczęściej posiadają one trójwarstwowe dno. Najbardziej zewnętrzna warstwa składa się z ferromagnetycznego materiału, środkowa — stali nierdzewnej lub stopu aluminium, a wewnętrzna — jest pokryta nieprzywierającą powłoką. Jakie garnki wybrać do płyty indukcyjnej? Zapewne takie, które są wykonane z trwałych, odpornych na uszkodzenia, bezpiecznych materiałów. Jakie garnki kupić do płyty indukcyjnej? Zwróć uwagę na nienagrzewające się uchwyty ułatwiające przenoszenie.

W każdej kuchni – poza kompletem garnków – powinien znajdować się także zestaw patelni.

Jakie garnki wybrać do kuchenki gazowej? Jakie garnki emaliowane kupić? Gwarancją codziennych sukcesów w gotowaniu są naczynia trwałe, odporne na uszkodzenia, dobrze przewodzące ciepło i szybko rozprowadzające wysoką temperaturę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here