O tym jak bardzo ważne dla naszego zdrowia jest spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców chyba nie musimy Ci przypominać. Zarówno lekarze jak i specjaliści cały czas przypominają nam o tym by codziennie zjadać co najmniej pięć porcji świeżych warzyw i owoców np. w postaci soku lub surówki.
Warzywa są cennym źródłem wielu witamin oraz minerałów, wspomagają pracę serca, funkcjonowanie układu odpornościowego i pokarmowego niektóre wpływają również na nasze samopoczucie. Dzisiaj przyjrzymy się nieco bardziej warzywom krzyżowym, poznasz ich rodzaje oraz właściwości odżywcze. Jesteś ciekaw co dla Ciebie przygotowaliśmy?

Ogólna charakterystyka warzyw krzyżowych?

Warzywa krzyżowe należą do tych, po które jak się okazało sięgamy najczęściej. Warzywa krzyżowe nazywane są inaczej warzywami kapustnymi. Na naszej stronie znajdziesz osobny artykuł dotyczący charakterystyki warzyw kapustnych – gorąco zachęcamy Cię do zapoznania się z jego interesującą treścią, zwłaszcza jeżeli właśnie przeszedłeś na modną dietę kapuścianą.
Warzywa krzyżowe są stosunkowo proste w uprawie, bez problemu możesz zacząć je uprawiać choćby w swoim ogrodzie na działce. Odporne są na niskie temperatury za to potrzebują dużych ilości światła, wody oraz nawozów. Tak własnie prezentuje się ogólna charakterystyka warzyw krzyżowych, za chwilę poznasz ich rodzaje oraz właściwości.

Rodzaje warzyw krzyżowych

Zastanawiasz się czy miałeś już okazję jeść, któryś z rodzajów warzyw krzyżowych? Zapewniamy Cię, że tak! Otóż do tej licznej rodziny zaliczamy bowiem: jarmuż, kalafior, brokuły, kapustę białą, kapustę czerwoną, kapustę włoską, kapustę pekińską, gorczycę, chrzan, boćwinę, brukselkę, rzodkiewkę, rzepak oraz rukiew wodną.
Jak widać jest ich całkiem sporo, każde z nich smakuje inaczej co daje nam możliwość przygotowania wielu różnych potraw ale to nie to jest najważniejsze – najważniejsze jest ich działanie na ludzki organizm o czym opowiemy Ci za moment.

Warzywa krzyżowe
Jak jedzenie warzyw krzyżowych wpływa na nasze zdrowie?

Jedzenie warzyw krzyżowych pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie, dodatkowo substancje w nich zawarte zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych a także w sposób naturalny wzmacniają naszą odporność.
Zawierają one substancje odżywcze (witaminę C, witaminę K, witaminę E itp.), są niskokaloryczne, zawartość tłuszczów i węglowodanów w przypadku warzyw krzyżowych jest znikoma, dlatego też są jednym z podstawowych produktów żywieniowych osób będących na diecie odchudzającej.

Warzywa krzyżowe w kuchni – jak je wykorzystać?

Gwarantujemy Ci, że prostych przepisów na przygotowanie potraw z warzywami krzyżowymi w roli głównej jest całe mnóstwo. Dużo zależy od Twojego indywidualnego poczucia smaku, skorzystaj z książki kucharskiej bądź internetu i zainspiruj się!
Jeżeli jesteś fanem kapusty pekińskiej to z pewnością uwielbiasz zajadać się różnego rodzaju surówkami ale czy wiesz że z kapusty pekińskiej można zrobić zdrowy wegetariański bigos. Fani bycia „fit” z kolei nie mogą się obejść bez wypicia porannego koktajlu ze świeżego jarmużu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKiszone warzywa
Następny artykułWarzywa korzeniowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here