Cierpisz z powodu alergii na gluten? Po zjedzeniu produktów, zawierających go w swoim składzie czujesz się fatalnie? To najwyższa pora by zadbać o własne zdrowie, dowiedz się w jakich wyrobach spożywczych znajduje się popularny gluten a następnie postaraj się je całkowicie wyeliminować ze swojej diety. Skorzystaj z informacji znajdujących się poniżej i przygotuj plan nowej diety, którą rozpoczniesz już od jutra!

(Nie)bezpieczny gluten

Chcesz wiedzieć czym jest gluten? Tak więc gluten jest mieszaniną białek roślinnych (gluteniny oraz gliadyny), występuje głównie w pszenicy, owsie, życie a także jęczmieniu. Jak zapewne już się domyślasz gluten występować będzie głównie w wyrobach piekarniczych, czyli tych produktach, które w swoim składzie zawierają mąkę.
Gluten znajdujący się w mące ułatwia wyrabianie ciasta, odpowiada za jego rozciągliwość oraz kleistość, dzięki niemu wypieki w środku są puszyste i mięciutkie a na zewnątrz posiadają złocistą chrupiącą skórkę. Wpływa on nie tylko na konsystencję ciasta ale także nadaje mu charakterystycznego zapachu.

Czy gluten szkodzi zdrowiu?

Tak ale tylko wtedy kiedy osoba spożywająca produkty zawierające gluten choruje na celiakię bądź cierpi z powodu alergii pokarmowej (nietolerancję na gluten). Wówczas po zjedzeniu posiłku wystąpić mogą takie objawy jak: ostre bóle brzucha, nudności, wymioty, bóle głowy, biegunka oraz poczucie osłabienia.
Osoby zdrowe, które regularnie spożywają produkty glutenowe nie muszą martwić się o swoje zdrowie bowiem nie stwierdzono tego, iż substancja ta mogła by w widoczny sposób szkodzić zdrowiu.

Produkty zawierające gluten
W jakich produktach znajdziemy gluten?

Chcesz wiedzieć w jakich wyrobach na pewno występuje gluten? Będą to:
– produkty zbożowe tj: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, mąka (pszenna, żytnia, orkiszowa), płatki wykonane z wyżej wymienionych zbóż, daniach gotowych (pierogach, naleśnikach), płatkach śniadaniowych, owsiankach, kaszkach;
– panierki do ryb oraz mięs;
– produkty gotowe mięsne lub rybne w panierce;
– mleko i produkty mleczne: wszystkie wyroby mleczne zawierające w składzie słód jęczmienny;
– warzywa w panierce oraz warzywa smażone;
– słodycze tj.: ciasta i ciasta wykonane z produktów glutenowych;
– napoje tj.: kawa zbożowa, kakao, piwo oraz inne produkty zawierające słód jęczmienny;
– inne tj.: proszek do pieczenia, niektóre wędliny.

Dodatkowo gluten może znajdować się w:

– kostkach bulionowych, mixach przypraw np. Vegeta, zupkach instant, kawy rozpuszczalne, guma do żucia, żelki, majonez, sosy majonezowe, jogurty owocowe itp.

Czytaj etykiety!

To niezwykle ważne ponieważ niektóre z produktów z widoczną informacją na opakowaniu „gluten free” mogą zawierać w swoim składzie gluten, w mniejszych bądź większych ilościach, który również może spowodować pogorszenie się samopoczucia, wywołane wystąpieniem objawów charakterystycznych dla alergii pokarmowych.
Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej pamiętaj o tym by za każdym razem dokładnie sprawdzić skład danego wyrobu spożywczego – znajdziesz go z tyłu na etykiecie opakowania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here