Od lat chorujesz na celiakię a może Twój organizm nie toleruje glutenu? Dla dobra własnego zdrowia postanowiłeś przejść na dietę bezglutenową w związku z tym poszukujesz szczegółowych informacji dotyczących tego, które produkty spożywcze nie zawierają glutenu? Poniżej znajdziesz całą listę rzeczy dozwolonych, które spokojnie możesz włączyć w swoją dietę. Chcesz wiedzieć czym jest gluten oraz jak wpływa on na nasze zdrowie? Odpowiedź znajduje się w dalszej części wpisu – sprawdź koniecznie z czym wiąże się spożycie tej substancji.

Gluten – czym jest i jak wpływa na ludzki organizm?

W ostatnich czasach coraz uważniej przyglądamy się temu co jemy, odpowiednio dobrana i dobrze zbilansowana dieta jest gwarancją dobrego zdrowia. O glutenie zrobiło się głośno kilka lat temu, kiedy to badania naukowe potwierdziły jego negatywny wpływ na zdrowie osób zmagających się z celiakią oraz nietolerancją glutenu.
Popularny gluten jest mieszaniną białek roślinnych – gluteniny oraz gliadyny, występuje głównie w pszenicy, owsie, życie a także jęczmieniu. Substancja ta obecna jest przede wszystkim w mące, to dzięki niej ciasto płynnie się wyrabia, jest rozciągliwe i puszyste po upieczeniu.

Czy gluten jest szkodliwy?

I tak i nie, jeżeli występuje u Ciebie nietolerancja na gluten to po zjedzeniu produktu, który go zawiera mogą wystąpić takie objawy jak: silne bóle brzucha, nudności, wymioty, bóle głowy oraz ogólne osłabienie organizmu.

Produkty bez glutenu
W jakich produktach nie znajdziemy glutenu?

Zastanawiasz się co możesz jeść będąc na diecie bezglutenowej? Choć gluten występuje w znacznej większości produktów to w sklepach znajdziesz także wiele wyrobów bezglutenowych, należą do nich:
– produkty zbożowe tj.: ryż biały i brązowy, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, skrobia ryżowa, kasza jaglana, kasza gryczana, kukurydza, gryka, proso, amarantus, chrupki kukurydziane, bułka tarta bez glutenu, popcorn, produkty (makaron, mąka) przygotowane z produktów bezglutenowych itp.;
– świeże mięso oraz ryby;
– jajka;
– mleko i produkty mleczne tj.: mleko, ser biały, ser żółty, jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko w proszku, mleko zagęszczone;
– tłuszcze tj.: oliwa z oliwek, olej roślinny, smalec, margaryna, masło;
– świeże warzywa i owoce oraz przetwory z nich wykonane;
– słodycze tj.: cukier, cukierki (landrynki), miód, ciasta oraz słodycze wykonane z produktów bezglutenowych;
– przyprawy tj.: sól, pieprz, ocet winny, ocet jabłkowy a także pozostałe przyprawy niezawierające w składzie glutenu;
– napoje tj.: herbata, kawa, soki naturalne z owoców i warzyw, woda mineralna, herbatki ziołowe;

Czytaj etykiety!

To niezwykle ważne ponieważ niektóre z produktów z widoczną informacją na opakowaniu „gluten free” mogą zawierać w swoim składzie gluten, w mniejszych bądź większych ilościach, który również może spowodować pogorszenie się samopoczucia.
Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej pamiętaj o tym by za każdym razem dokładnie sprawdzić skład danego wyrobu spożywczego – znajdziesz go z tyłu na etykiecie opakowania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here