Do tej pory w Twojej kuchni gościła głównie mąka pszenna ale z powodów wykrytej alergii postanowiłaś wymienić ją na mąkę żytnią? Zastanawiasz się czy to aby dobre rozwiązanie ponieważ słyszałaś o tym, że żyto również zawiera gluten? Czym tak właściwie jest ta substancja i gdzie ją można znaleźć opowiemy Ci już za chwilę. Poniżej znajdziesz również informacje dotyczące diety bezglutenowej oraz mąk bezglutenowych, którymi możesz zastąpić produkty z glutenem.

Czym jest gluten?

Gluten jest substancją pochodzenia roślinnego, to mieszanina gluteniny oraz gliadyny (białek roślinnych). Gluten występuje głównie w pszenicy ale także i życie. Pomimo tego, że mąka żytnia również zawiera białka roślinne to jest ona dużo zdrowsza niż mąka pszenna – znajduje się tam znacznie więcej błonnika oraz witamin z grupy B, które odpowiadają m.in. za prawidłową pracę układu pokarmowego.

W mące żytniej występuje gluten, nie jest on jednak tak szkodliwy jak gluten pszenny, jeżeli jednak chcesz mieć pewność, że został on całkowicie usunięty z Twojej diety możesz zakupić jeden z rodzajów mąk bezglutenowych.

Mąka żytnia a gluten

Czy w sklepach dostępne są mąki bezglutenowe?

Oczywiście, że tak! Wraz z rosnącą popularnością diety bezglutenowej w sklepach pojawia się coraz więcej produktów pozbawionych glutenu, w tym właśnie mąk bezglutenowych. Są to mąki:
– kukurydziane;
– migdałowe;
– sojowe;
– owsiane;
– ryżowe;
– gryczane;
– kokosowe;
– kasztanowe;
– ziemniaczane;
– fasolowe;
– z pestek dyni;
– z prosa,
– z tapioki;
– z komosy ryżowej.

Jak widać produkt glutenowy można bez trudu wymienić na taki sam (o takich samych właściwościach), który oznaczony będzie napisem „gluten free”. Każda z mąk bezglutenowych bazuje na zupełnie innych składnikach co czyni ją oryginalną i wyjątkową. Co odróżnia je od siebie to smak, zapach oraz wartości odżywcze.

Jeżeli nie wiesz jaką mąkę bezglutenową wybrać bądź do przygotowania jakich potraw można by ją wykorzystać to zachęcamy Cię do skorzystania z internetu. Znajdziesz tam całą masę różnorakich przepisów dla osób będących na diecie bezglutenowej, z wykorzystaniem np. mąki owsianej lub mąki kukurydzianej, które to jak się okazuje kupujemy najczęściej. Zainspiruj się i stwórz coś oryginalnego a przede wszystkim zdrowego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here