Popularny gluten znajduje się w większości produktów spożywczych, osoby przebywające na diecie bezglutenowej powinny zdecydowanie ograniczyć jego spożycie bądź całkowicie wyeliminować go z diety. Chcesz wiedzieć w jakich produktach znajduje się gluten oraz na co należy zwrócić szczególną uwagę podczas zakupów? Poniżej znajdziesz wiele interesujących informacji związanych z występowaniem glutenu oraz jego wpływem na ludzkie zdrowie, jeżeli jesteś ciekaw z czego należy zrezygnować to sprawdź koniecznie co dla Ciebie przygotowaliśmy!
Gluten – co to jest i kto powinien go unikać?
Popularny gluten jest mieszaniną gluteniny oraz gliadyny tzw. białek roślinnych, która występuje głównie w pszenicy ale nie tylko o czym opowiemy Ci już za chwilę. Spożywanie glutenu jest całkowicie zabronione w przypadku osób chorych na celiakię oraz osób zmagających się z alergiami pokarmowymi, te unikać powinny w dużej mierze produktów pszennych.
W jakich produktach występuje gluten?
Największe ilości glutenu występują przede wszystkim w produktach pszenicznych, dodatkowo zawierają go m.in.:
– produkty zbożowe tj: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, mąka (pszenna, żytnia, orkiszowa), płatki wykonane z wyżej wymienionych zbóż, daniach gotowych (pierogach, naleśnikach), płatkach śniadaniowych, owsiankach, kaszkach;
– panierki do ryb oraz mięs;
– produkty gotowe mięsne lub rybne w panierce;
– mleko i produkty mleczne: wszystkie wyroby mleczne zawierające w składzie słód jęczmienny;
– warzywa w panierce oraz warzywa smażone;
– słodycze tj.: ciasta i ciasta wykonane z produktów glutenowych;
– napoje tj.: kawa zbożowa, kakao, piwo oraz inne produkty zawierające słód jęczmienny;
– inne tj.: proszek do pieczenia, niektóre wędliny.
Gluten może znajdować się także w:
– kostkach bulionowych, mixach przypraw np. Vegeta, zupkach instant, kawy rozpuszczalne, guma do żucia, żelki, majonez, sosy majonezowe, jogurty owocowe itp.
![Co zawiera gluten?](http://ekolia.pl/wp-content/uploads/2018/12/craft-beer-1998293_640-300x271.jpg)
Jak sprawdzić czy dany produkt pozbawiony jest glutenu?
Obecnie większość produktów spożywczych zawiera na swoim opakowaniu widoczną informację o tym, że wyrób jest bezglutenowy. Ma ona formę napisu „gluten free” bądź przekreślonego kłoska zboża. Jednak niech i to Cię nie zmyli, jak zwykło się mówić przezorny zawsze ubezpieczony i tak też jest w tym przypadku. Pewnie teraz zastanawiasz się o co nam dokładnie chodzi? Otóż wyżej wymienione oznaczenia mogą pojawić się na opakowaniach produktów, zawierających gluten w bezpiecznych i dozwolonych ilościach. I o ile u osób zmagających się z alergią pokarmową na białka roślinne zjedzenie takiego produktu nie wywoła, żadnych efektów ubocznych to w przypadku chorych na celiakię gdzie całkowicie zabronione jest spożywanie glutenu, mogą wystąpić charakterystyczne dolegliwości takie jak: silne bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka, afty w jamie ustnej itp.
Dlatego też zachęcamy do dokładnego czytania etykiet! Jeżeli jesteś na rygorystycznej diecie bezglutenowej pamiętaj o tym by za każdym razem dokładnie sprawdzić skład danego wyrobu spożywczego – znajdziesz go z tyłu na etykiecie opakowania.