Ozdabianie wyrobów cukierniczych to niedoceniana sztuka, a dzięki dekoracjom tort, ciasto czy inny deser może zyskać charakter i jeszcze bardziej kusić. Trudno wtedy powstrzymać się przed choćby jedną porcją takiej słodyczy!
Wspaniałe polewy, masy czekoladowe, wykwintne bezy, marcepany, glazury, galaretki, doskonała bita śmietana – jest wiele sposobów, aby udekorować deser po mistrzowsku. Przyborów cukierniczych idealnych do dekoracji słodkości nie brakuje.
Zależnie od rodzaju deseru możesz użyć m.in. łezek z czekolady, różnego rodzaju polewy, glazurę, masy cukrowej, makaroników, pudru dekoracyjnego itd. Przydatne będą do tego różne urządzenia i gadżety, m.in. rękaw cukierniczy, syfon do bitej śmietany, szpryca do dekoracji tortów itd.
Zadbaj o odpowiednią oprawę – jemy wzrokiem
Pięknie udekorowany tort sprawia, że trudno oderwać od niego wzrok. Wspaniała oprawa dodatkowo kusi, a przecież jest to deser królewski, na specjalne okazje – m.in. urodziny, rocznicę, wesele itd. Praktyczne będą zatem pisaki spożywcze, palnik gazowy do creme brulee, kratka do studzenia, barwniki spożywcze, klej cukrowy, szpatułka silikonowa, rękaw i końcówki do cukierniczy, naboje do syfonu do bitej śmietany, rękaw cukierniczy itd.
Syfon do bitej śmietany
Syfony do bitej śmietany przeznaczone są zwykle do gastronomii, ale będą też do amatorskich zastosowań domowych. Produkowana w ten sposób śmietana zachowuje świeżość i można jej używać przez kilka dni – pozostaje stabilna jak ta z automatu. Naboje do syfonu do bitej śmietany pozwolą wyczarować różne zachwycające efekty.
Szpryca do dekoracji tortów
Dekorowanie tortów, ciast oraz ciasteczek szprycą jest banalnie szybkie i proste. Należy jedynie wypełnić szprycę kremem, aby tworzyć ozdoby najróżniejszymi końcówkami. Dzięki nim stworzysz dekoracyjne gwiazdki, kwiaty i inne wzory. Wybierz proste urządzenie, łatwe w utrzymaniu w czystości.
Ozdoby biżuteryjne do tortów
Znakomity efekt zapewniają także biżuteryjne ozdoby, m.in. perełki cukrowe, cukier ozdobny w kryształkach. Będą idealne do ozdabiania tortów i innych deserów, czyniąc z nich słodkie dzieła sztuki. Uzyskasz dzięki nim efektowne ozdoby, idealne jako dekoracje deserów na urodziny, rocznicę ślubu, wesele, komunię itd. Jadalny „brokat” wymieszany z cukrem prezentuje się wspaniale!
Sposobów na ozdabianie słodkości jest niemal tak wiele, jak samych rodzajów deserów. Cukiernik o duszy artysty i dużych pokładach kreatywności będzie mógł dzięki nim wykazać się swoją pomysłowością.