Muffinki to jeden z najprostszych i najszybszych w przygotowaniu deserów, jednak również w ich przypadku można wspiąć się na wyżyny cukiernictwa i stworzyć przysmak, który będzie nie tylko smaczny, ale zachwycający! Poznanie kilku wskazówek i wdrożenie ich podczas korzystania z przepisu sprawi, że muffinki będą puszyste i wilgotne, a do tego w ładnym kształcie.

1. Połączenie masła i oleju

Choć w najczęściej w przepisach wskazana jest albo porcja masła albo oleju, warto wymieszać oba składniki w proporcji ¾ oleju i ¼ masła. Dzięki temu ciasto będzie niezwykle delikatne i wilgotne. Taka lekkość sprawi, że muffinki będą rozpływać się w ustach!

2. Czekolada zamiast kakao

Sypkie kakao jest o wiele wygodniejsze i łatwiejsze w użyciu, jednak to czekolada wysokiej jakości zapewni wyborny i intensywny smak babeczkom. Warto poświęcić kilka minut, by rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Czekolada do muffinek powinna zawierać nie mniej niż 60 proc. kakao, dzięki czemu muffinki czekoladowe nie będą zbyt słodkie.

3. Składniki – odpowiednia temperatura i jakość

Oszczędzanie na składnikach nie jest dobre, zwłaszcza przy robieniu wypieków. Delikatne, puszyste i wilgotne muffinki wymagają, by zastosowane składniki były odpowiedniej jakości. Nie bez znaczenia jest również ich temperatura. Powinna być pokojowa, dlatego warto wyjąć je z lodówki wcześniej. Pamiętajmy również, że zachowanie proporcji to podstawa. Łyżka mąki mniej lub więcej naprawdę robi różnicę!

4. Kwadrans w zupełności wystarczy

Czas pieczenia małych muffinek nie powinien przekraczać 15 minut w temperaturze 175 st. Celsjusza. Oczywiste jest jednak, że piekarnik piekarnikowi nierówny, dlatego by mieć pewność, że ciasto nie jest surowe, wierzch babeczki należy nacisnąć palcem (lub łyżeczką, co jest bezpieczniejszą opcją). Jeśli się zapadnie, oznaczać to będzie, że babeczki są jeszcze niedopieczone.

5. Mikser nie jest konieczny

Składniki na muffinki muszą być dokładnie połączone, jednak ubijanie ich nie jest najlepszą  opcją. Szczególnie, gdy w cieście znajduje się roztopiona czekolada niewskazane jest tworzenie pęcherzyków powietrza. Do przygotowania wystarczy drewniana szpatułka, przy pomocy której z pewnością uda się połączyć wszystkie składniki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here