Popularny gluten znajduje się w większości produktów spożywczych, osoby przebywające na diecie bezglutenowej powinny zdecydowanie ograniczyć jego spożycie bądź całkowicie wyeliminować go z diety. Chcesz wiedzieć w jakich produktach znajduje się gluten oraz na co należy zwrócić szczególną uwagę podczas zakupów? Poniżej znajdziesz wiele interesujących informacji związanych z występowaniem glutenu oraz jego wpływem na ludzkie zdrowie, jeżeli jesteś ciekaw z czego należy zrezygnować to sprawdź koniecznie co dla Ciebie przygotowaliśmy!
Gluten – co to jest i kto powinien go unikać?
Popularny gluten jest mieszaniną gluteniny oraz gliadyny tzw. białek roślinnych, która występuje głównie w pszenicy ale nie tylko o czym opowiemy Ci już za chwilę. Spożywanie glutenu jest całkowicie zabronione w przypadku osób chorych na celiakię oraz osób zmagających się z alergiami pokarmowymi, te unikać powinny w dużej mierze produktów pszennych.
W jakich produktach występuje gluten?
Największe ilości glutenu występują przede wszystkim w produktach pszenicznych, dodatkowo zawierają go m.in.:
– produkty zbożowe tj: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, mąka (pszenna, żytnia, orkiszowa), płatki wykonane z wyżej wymienionych zbóż, daniach gotowych (pierogach, naleśnikach), płatkach śniadaniowych, owsiankach, kaszkach;
– panierki do ryb oraz mięs;
– produkty gotowe mięsne lub rybne w panierce;
– mleko i produkty mleczne: wszystkie wyroby mleczne zawierające w składzie słód jęczmienny;
– warzywa w panierce oraz warzywa smażone;
– słodycze tj.: ciasta i ciasta wykonane z produktów glutenowych;
– napoje tj.: kawa zbożowa, kakao, piwo oraz inne produkty zawierające słód jęczmienny;
– inne tj.: proszek do pieczenia, niektóre wędliny.
Gluten może znajdować się także w:
– kostkach bulionowych, mixach przypraw np. Vegeta, zupkach instant, kawy rozpuszczalne, guma do żucia, żelki, majonez, sosy majonezowe, jogurty owocowe itp.
Jak sprawdzić czy dany produkt pozbawiony jest glutenu?
Obecnie większość produktów spożywczych zawiera na swoim opakowaniu widoczną informację o tym, że wyrób jest bezglutenowy. Ma ona formę napisu „gluten free” bądź przekreślonego kłoska zboża. Jednak niech i to Cię nie zmyli, jak zwykło się mówić przezorny zawsze ubezpieczony i tak też jest w tym przypadku. Pewnie teraz zastanawiasz się o co nam dokładnie chodzi? Otóż wyżej wymienione oznaczenia mogą pojawić się na opakowaniach produktów, zawierających gluten w bezpiecznych i dozwolonych ilościach. I o ile u osób zmagających się z alergią pokarmową na białka roślinne zjedzenie takiego produktu nie wywoła, żadnych efektów ubocznych to w przypadku chorych na celiakię gdzie całkowicie zabronione jest spożywanie glutenu, mogą wystąpić charakterystyczne dolegliwości takie jak: silne bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka, afty w jamie ustnej itp.
Dlatego też zachęcamy do dokładnego czytania etykiet! Jeżeli jesteś na rygorystycznej diecie bezglutenowej pamiętaj o tym by za każdym razem dokładnie sprawdzić skład danego wyrobu spożywczego – znajdziesz go z tyłu na etykiecie opakowania.