Wczoraj postanowiłeś, że od tej pory w Twojej lodówce gościć będą tylko i wyłącznie produkty ekologiczne? Chcesz by zdrowa żywność na stałe zagościła w Twoim codziennym jadłospisie? Zrób coś dla zdrowia swojego oraz swoich dzieci, zwróć uwagę na to jak wyglądają wasze posiłki, zastanów się czy dostarczasz wam odpowiednie ilości witamin i minerałów? Mniej na uwadze to, że warzywa jakie kupujesz w supermarkecie nie są wbrew pozorom takie zdrowe jak by się mogło wydawać. Co mają w sobie „eko” warzywa? Czy warto czasami wydać więcej? O tym wszystkim już za chwilę! Koniecznie zapoznaj się z informacjami znajdującymi się poniżej!

Ekologiczna uprawa to zdrowe życie

Popularne „eko” warzywa produkowane są zgodnie z określonymi normami oraz zasadami, rolnicy wykorzystują jedynie naturalne środki oraz metody pielęgnacji roślin. Uprawy ekologiczne to uprawy naturalne – tutaj ściśle zakazane jest wykorzystywanie substancji chemicznych wpływających na wzrost oraz kolor warzyw, wszystkie rośliny żyją w swoim naturalnym tempie i zgodzie z naturą.

Co zawierają w sobie „eko” warzywa?

Warzywa pochodzące z upraw ekologicznych to samo zdrowie, zawierają w sobie całą masę witamin oraz substancji mineralnych, które są nam niezbędne do utrzymania prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. W produktach „eko” nie znajdziesz pestycydów czy metali ciężkich.
„Eko” warzywa polecane są w szczególności kobietom w ciąży, matkom karmiącym, małym dzieciom oraz osobom zmagającym się z ciężkimi chorobami nowotworowymi.

Eko warzywa
Po czym poznać, że warzywa są „eko”?

Jak odróżnić warzywo wyhodowane w warunkach naturalnych od tego produkowanego z użyciem pestycydów i innych środków chemicznych? Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne jakby Ci się mogło wydawać. Warzywa ekologiczne są zdecydowanie mniejsze oraz nie tak idealne jak te z którymi na codzień spotykamy się robiąc zakupy w hipermarkecie.

Kupuj tylko u sprawdzonych sprzedawców!

To niezwykle istotne! Jeżeli chcesz mieć 100% pewność, że warzywa są ekologiczne i nie pryskane to wybieraj wyłącznie producentów certyfikowanych.
Oczywiście w większości hipermarketów znajdują się już działy ze zdrową żywnością w tym owoce i warzywa oznakowane „eko” lub „bio”, jednak przed zakupem sprawdź czy aby na pewno posiadają one właściwe certyfikaty świadczące o ich ekologicznym pochodzeniu.
Nie masz pocięcia gdzie w Twoim mieście sprzedawane są „eko” warzywa? Spokojnie, skorzystaj z pomocy wyszukiwarki internetowej i dowiedz się w jakim sklepie ze zdrową żywnością kupisz produkty „eko”.

Co zdrowego można przygotować z „eko” warzyw?

Udało Ci się kupić kilka kilogramów ekologicznych warzyw? Teraz zastanawiasz się co możesz z nich przygotować? Zachęcamy do poszukania inspiracji – zajrzyj do ulubionej książki kucharskiej lub na jednego z popularnych blogów kulinarnych.
Z takich warzyw możesz przygotować m.in. zdrowe soki czy pasty, którymi posmarujesz zdrowy chlebek. Warzywa zachowają najwięcej swoich cennych właściwości wtedy kiedy przygotujesz je na parze, jeżeli trochę Ci zostanie możesz je po prostu zamrozić lub przygotować z nich przetwory.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here