Złe nawyki żywieniowe to jedna z przyczyn pogarszającego się stanu zdrowia większości Polaków. To właśnie chemia zawarta w jedzeniu przyczynia się do powstawania chorób cywilizacyjnych takich jak nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzycę czy miażdżycę. Zanim udasz się na zakupy do pobliskiego supermarketu zwróć uwagę na to jakie produkty lądują w Twoim koszyku i czy aby na pewno są one zdrowe? Może właśnie w tym momencie podejmiesz decyzję o przerzuceniu się na żywność ekologiczną? Zapoznaj się z dalszą częścią wpisu i pozwól się zainspirować do zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych na dużo lepsze!
Żywność ekologiczna a żywność konwencjonalna
W ostatnim artykule dotyczącym zdrowia i diety natknąłeś się na pojęcie „żywności ekologicznej” oraz „żywności konwencjonalnej” ale w dalszym ciągu nie za bardzo wiesz jaka jest pomiędzy nimi różnica? Spokojnie, już wyjaśniamy.
Żywność ekologiczna to produkty (warzywa, owoce, mięso itp) pochodzące tylko i wyłącznie z upraw ekologicznych. Jest to żywność uzyskiwana zgodnie z założonymi standardami stowarzyszeń prozdrowotnych i ekologicznych. W tym wypadku użycie jakichkolwiek pestycydów czy środków chemicznych, które mogłyby przedostać się do żywności jest całkowicie i definitywnie zabronione.
Żywność konwencjonalna to żywność ogólnie dostępna we wszystkich sklepach spożywczych i hipermarketach. W tym wypadku bardzo często do produkcji takich produktów używa się różnego rodzaju środków chemicznych, konserwantów oraz innych ulepszaczy, które wpływają na wygląd, poprawiają smak a także przedłużają trwałość.
Warto jednak wspomnieć, że żywność ekologiczna podobnie tak jak wszystko ma swoje zalety ale ma też i wady. O czym opowiemy Ci już za chwilę.
Zalety żywności ekologicznej
Chcesz wiedzieć co pozytywnego niesie ze sobą, zamienienie żywności konwencjonalnej na żywność ekologiczną? Przede wszystkim jest to korzystny wpływ na nasze zdrowie, produkty eko zawierają znacznie więcej witamin oraz substancji mineralnych, których nie znajdziesz w żywności tradycyjnej. Taka ilość składników odżywczych przekłada się na nasze zdrowie oraz samopoczucie.
Produkty ekologiczne pozbawione są szkodliwych związków chemicznych co dodatkowo wpływa na ich smak – każdy kto choć raz spróbował jabłka z ekologicznego sadu z pewnością wie o czym mówimy. Żywność ekologiczna psuje się wolniej a jest to wynikiem jej naturalnej odporności na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych.
Wady żywności ekologicznej
Czy żywność ekologiczna ma wady? Owszem ale nie wpływają one bezpośrednio na nasze zdrowie więc nie musisz się niczego obawiać. Żywność ekologiczna jest dużo droższa od żywności konwencjonalnej, przez co nie każdy może pozwolić sobie na jej zakup. Kolejny minus to dostępność produktów eko, niestety sklepów stacjonarnych mamy w Polsce jak na lekarstwo, na szczęście istnieje wiele sklepów internetowych, które oferują w swojej sprzedaży zdrową żywność. Wadą zdrowych produktów może być niekiedy jej wygląd – owoce i warzywa uprawiane w sposób zgodny z naturą nie są tak dorodne jak te uprawiane z pomocą środków chemicznych na szczęście smakują przepysznie!