Podczas ostatnich zakupów Twoją uwagę przykuł dział z ekologiczną żywnością? Niestety ale wysokie ceny niektórych produktów nieco Cię odstraszyły? Chcesz wiedzieć czy ekologiczne jedzenie jest tak naprawdę warte swojej wysokiej ceny? Czym wyróżnia się ono na tle tradycyjnej konwencjonalnej żywności? Odpowiedzi na te pytania oraz więcej szczegółowych informacji związanych właśnie z tematem eko jedzenia znajdziesz w dalszej części wpisu. Przeczytaj i sprawdź czy warto wydać więcej!

Jedzenie ekologiczne dla kogo?

Zanim przejdziemy do tego kto powinien zdecydować się na zakup jedzenia ekologicznego to skupimy się na jego cechach charakterystycznych. Słysząc słowo „eko”, „ekologiczne” w naszej głowie od razu pojawia się myśl o czymś naturalnym, pozbawionym dodatkowych środków wspomagających a przede wszystkim zdrowym. Takie samo jest właśnie jedzenie ekologiczne, które bazuje tylko i wyłącznie na składnikach pochodzących z naturalnych upraw i chowów. Produkty są odpowiednio badane, certyfikowane a dopiero potem przekazywane dalej – do sprzedaży.

Jedzenie ekologiczne jest nie tylko dużo zdrowsze, osoby, które zamieniły konwencjonalną żywność na produkty eko jednomyślnie twierdzą, że są one również o wiele smaczniejsze.
Lekarze oraz dietetycy zachęcają do tego by każdy kto ma ochotę kupował jedzenie ekologiczne, pozbawione pestycydów i innych związków chemicznych, które odpowiadają ze powstawanie wielu chorób społecznych w tym otyłości i miażdżycy.

Eko żywność czy warto zapłacić za nią więcej?

Jednym z minusów ekologicznego jedzenia jest jego stosunkowo wysoka cena, w związku z czym nie każdy może sobie na tego typu zdrowe produkty pozwolić. Te osoby, które jednak mogą a w dalszym ciągu się wahają, zachęcamy do tego by zainwestowały we własne zdrowie, w końcu jak mówi bardzo mądre przysłowie „jesteśmy tym co jemy”. Jedząc byle co czujemy się bardzo często kiepsko, nasze samopoczucie jak i kondycja fizyczna nie jest w najlepszej formie, dokuczają nam różnego rodzaju dolegliwości itp. Wiemy, że na początku nie będzie Ci łatwo ale postaraj się zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe na lepsze, których efekty zdrowotne zobaczysz w niedalekiej przyszłości.

Ekologiczne jedzenie
Im mniej tym lepiej!

Nie chodzi nam tutaj o ilość Twoich zakupów a o skład poszczególnych produktów. Ekologiczne wyroby powinny bazować jedynie na naturalnych składnikach, dlatego też zanim jakaś rzecz wyląduje w koszyku sprawdź jej etykietę opakowania.
Jeżeli produkt posiada oznakowanie w postaci symbolu Rolnictwa Ekologicznego to możesz być pewny, że został on uprzednio przebadany oraz zatwierdzony przez specjalistów. Niektóre produkty ekologiczne zwłaszcza te dostępne w hipermarketach posiadają wiele innych certyfikatów świadczących o ich pochodzeniu, w tym wypadku jednak zachęcamy do tego by zapoznać się z ich składem – im jest on mniejszy tym produkt będzie zdrowszy. Zwróć uwagę na obecność różnego rodzaju ulepszaczy oraz konserwantów – chemii w jedzeniu mówimy stanowcze „nie”!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here