Na popularnej diecie bezglutenowej znajduje się obecnie co dziesiąta osoba w Polsce, niektórzy nie mają wyjścia i chcąc zadbać o swoje zdrowie muszą znacznie ograniczyć bądź całkowicie wykluczyć ze swojego jadłospisu gluten. Chcesz wiedzieć czym możesz zastąpić produkty glutenowe, które z wyrobów spożywczych nie zawierają go w swoim składzie? Odpowiedzi szukaj w dalszej części artykułu, skorzystaj również z naszych cennych wskazówek i zadbaj o to by dieta bezglutenowa była nie tylko smaczna ale również i zdrowa!
Czym jest gluten i w jakich zbożach go znajdziemy?
Gluten to mieszanina białek roślinnych – gluteniny oraz gliadyny, występuje głównie w pszenicy oraz innych zbożach takich jak: żyto, jęczmień, orkisz oraz owies. Obecnie gluten znajdziemy w większości produktów spożywczych przede wszystkim w mące, makaronach ale także w czekoladzie. Niestety nie każdy powinien go spożywać, zatem dla kogo jest dieta bezglutenowa? O tym już za chwilę.
Dieta bezglutenowa dla kogo?
Dieta bezglutenowa jak sama nazwa wskazuje to dieta, której celem jest całkowite wyeliminowanie produktów zawierających białka roślinne z naszego codziennego jadłospisu. Na ten rodzaj diety obowiązkowo muszą przejść osoby, u których wykazano nietolerancję na gluten spowodowaną celiakią tzw. chorobą trzewną oraz alergicy pokarmowi. Jednak w przypadku osób zmagających się z alergią dieta bezglutenowa nie musi być aż tak rygorystyczna, w większości przypadków są oni uczuleni na gluten pszenny w związku z tym, zaleca się im wykluczenie z diety produktów pszennych, muszą oni także pilnować tego by dzienne spożycie glutenu nie przekroczyło 10 gramów.
W ostatnich miesiącach dieta bezglutenowa stała się popularna również wśród osób zdrowych, które chcą jedynie zacząć lepiej i zdrowiej się odżywiać by móc zrzucić parę kilo. Jeżeli również jesteś jedną z takich osób to pamiętaj, że produkty pszenne zawierające białka glutenowe bogate są również w wiele innych, cennych dla organizmu składników odżywczych i mineralnych takich jak żelazo, selen, błonnik, magnez itp. Decydując się na dietę bezglutenową, niekiedy zupełnie nieświadomie możesz narazić się na niedobór wielu minerałów, dlatego tak ważne jest by produkty glutenowe zastąpić produktami bezglutenowymi o podobnych wartościach odżywczych.
Pełnowartościowe produkty bezglutenowe
Zastanawiasz się jakie produkty zbożowe możesz spożywać będąc na diecie bezglutenowej? Są to przede wszystkim ryż biały i brązowy, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, skrobia ryżowa, kasza jaglana, kasza gryczana, kukurydza, gryka, proso, amarantus, chrupki kukurydziane, bułka tarta bez glutenu, popcorn, produkty (makaron, mąka) przygotowane z produktów bezglutenowych.
Jak widać wybór jest ogromny, za najzdrowsze z tych produktów uważa się oczywiście ryż, kukurydzę oraz kasze. Musisz pamiętać o tym, by odpowiednio dobrać składniki, na których bazować będą Twoje posiłki bowiem tylko wtedy dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych.