Nie mając pomysłu co zdrowego możemy zjeść na obiad bardzo często sięgamy po mrożone mieszanki warzyw na patelnie – w końcu dziesięć minut i pożywny pełnowartościowy obiad gotowy. Jak jest w rzeczywistości? Czy takie warzywa są aby na pewno zdrowe, pełne witamin i substancji mineralnych? Dzisiaj zajmiemy się własnie tą kwestią, podpowiemy Ci na jakie produkty warto zwrócić uwagę a które z nich lepiej omijać. Chcesz wiedzieć co jeść by wspomóc swoje zdrowie? W takim razie już nie przedłużamy i zapraszamy dalej!
Czy warzywa na patelnie są zdrowe?
Popularne „warzywa na patelnie” cieszą się dużą sympatią wśród naszej społeczności, kupując je myślimy, że w ten sposób dostarczymy swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Mrożonka kosztuje niecałe 5 zł za 500 g kolorowych warzyw, posiłek przygotowuje się dosłownie w dziesięć minut co dodatkowo zachęca nas do zakupu ale czy takie warzywa są zdrowe? I tak i nie, jeżeli oprócz warzyw w składzie nie znajduje się nic innego co świadczyło by o tym, że produkt został wcześniej przetworzony to jak najbardziej możemy stwierdzić, że warzywa są bogate w witaminy. Jeżeli natomiast w składzie oprócz warzyw znajdą się inne składniki takie jak np. tłuszcz roślinny to wtedy przygotowany przez Ciebie posiłek nie będzie taki zdrowy i pożywny. Dlatego też pamiętaj by przed zakupem kolejnej paczki z warzywami na patelnię dokładnie sprawdzić ich skład!
Czytaj etykiety opakowań!
Zdrowy klient to świadomy klient! Zanim kupisz jedną z ulubionych mrożonek to zapoznaj się z informacjami umieszczonymi na etykiecie opakowania. Szczególną uwagę zwróć na skład, pamiętaj, że im mniej produkt będzie przetworzony tym będzie on zdrowszy.
Zawartość składu powinny sprawdzać zwłaszcza osoby zmagające się z alergiami pokarmowymi, jeśli chcesz mieć pewność, że dany produkt Ci nie zaszkodzi to dowiedz się z jakich składników został przygotowany.
Co zamiast warzyw na patelnię?
Jeżeli nie jesteś przekonany co do jakości danego produktu to o wiele lepiej dla zdrowia Twojego oraz Twojej rodziny będzie jeżeli kupisz ekologiczne warzywa i samodzielnie je przygotujesz. Zaczniemy od tego gdzie kupić „bio” warzywa. Te obecnie dostać już można w większości dużych supermarketów, warzywa ekologiczne znajdują się w oddzielnych opakowaniach, na których widnieją specjalne oznakowania – certyfikaty potwierdzające ich ekologiczne pochodzenie. Dlaczego warto postawić na warzywa ekologiczne? Otóż pochodzą one z upraw ekologicznych, gdzie nie wykorzystuje się żadnych pestycydów czy środków chemicznych. Produkty są źródłem witamin oraz substancji mineralnych, których nasz organizm potrzebuje do tego by mógł prawidłowo funkcjonować.
Jeżeli chcesz by zakupione warzywa zachowały jak najwięcej cennych substancji odżywczych to najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie ich w urządzeniu do gotowania na parze – bez soli oraz tłuszczu. Możesz również je upiec w piekarniku, dzięki czemu wydobędziesz z nich cały smak oraz aromat, pamiętaj tylko o tym, by przed pieczeniem skroplić je oliwą i posypać ulubionymi przyprawami.