Widząc tytuł pewnie myślałeś, że „julienne” to jeden z rodzajów jakiegoś niezbyt popularnego w Polsce warzywa, prawda? Spokojnie, nie jesteś sam, znaczna większość osób, których zapytaliśmy czym są warzywa julienne nie wiedziała o co chodzi. Pod tą tajemniczą nazwą nie kryje się, żadna nowa odmiana warzywa ani potrawy – określenie to dotyczy specjalnej techniki krojenia warzyw, więcej na ten temat opowiemy Ci już za chwilę. Podpowiemy Ci również jakie warzywa kupować najlepiej i co możesz zrobić z pokrojonych metodą julienne świeżych warzyw. Jesteś ciekaw co dla Ciebie przygotowaliśmy? W takim razie nie przedłużamy i zapraszamy dalej!
Warzywa julienne – co to takiego?
Jesteś przekonany, że nigdy w życiu nie kroiłeś warzyw właśnie metodą julienne? Otóż, zapewniamy Cię, ze kroiłeś i to nie raz. Julienne jest to technika krojenia nie tylko warzyw ale również i mięsa w cienkie, równe oraz podłużne paseczki lub słupki – teraz już wiesz o czym mowa? Zastanawiasz się, które z warzyw można kroić właśnie tą metodą? Najczęściej jest to marchew, biała rzodkiew, pietruszka, papryka, czerwony burak, cukinia lub por.
Do tej techniki krojenia profesjonaliści używają tylko i wyłącznie ostrego noża.
Jeśli jednak boisz się o swoje palce, i wiesz że sobie nie poradzisz to na polskim rynku znajdziesz wiele praktycznych i niedrogich gadżetów – siekaczek i krajalnic, dzięki którym przygotujesz warzywa a’la julienne. Pokrojone w ten sposób warzywa możesz np. zamrozić, wykorzystać jako dekorację lub po prostu przyrządzić z nich zdrowy i nowoczesny posiłek.
Jakie warzywa wybrać?
Zależy Ci na tym by posiłki jakie podajesz rodzinie były pełnowartościowe i pożywne? Jeżeli tak to zachęcamy do tego by kupować warzywa BIO, czyli takie pochodzące z upraw ekologicznych, owszem są one droższe ale też i zdrowsze. Polacy coraz chętniej sięgają po zdrową i sprawdzoną żywność w tym ekologiczne warzywa i owoce, które są bogatym źródłem substancji odżywczych – witamin i minerałów. Świetnie zdajemy sobie sprawę z tego, że widok dorodnych i kolorowych warzyw z tradycyjnych upraw może zachęcać do zakupu to pamiętaj jednak o tym, że bardzo często warzywa te są zanieczyszczone szkodliwymi związkami chemicznymi a niekiedy także i metalami ciężkimi, które mogą być przyczyną powstawania chorób nowotworowych!
Co można przygotować z warzyw julienne?
Kupiłeś świeże warzywa z ekologicznych upraw, pokroiłeś je metodą julienne i zastanawiasz się co teraz? Jakie potrawy można z nich przygotować? Warzywne spaghetti a może ugotować je na parze i wykorzystać jako dodatek do łososia? Pomysłów i przepisów jest naprawdę całe mnóstwo, jeżeli nie masz pod ręką żadnej książki kucharskiej to skorzystaj z pomocy wyszukiwarki internetowej, znajdziesz tam wiele różnych przepisów na dania z warzywami julienne. Poszukaj inspiracji i przygotuj coś tradycyjnego z mięsem lub coś nieco bardziej zdrowszego i wegetariańskiego. Jednego jesteśmy pewni – bliscy będą mile zaskoczeni Twoim talentem kulinarnym.