W Polsce z miesiąca na miesiąc przybywa osób, które z powodu problemów zdrowotnych zmuszone były do przejścia na dietę bezglutenową. Udając się na zakupy bardzo często zastanawiamy się czym możemy zastąpić nasz ulubiony pszenny lub żytni produkt. Dzisiaj nieco bardziej skupimy się na soi, która jeszcze do niedawna cieszyła się dużą popularnością wśród fanów zdrowego odżywiania się. Czy wspomniana soja zawiera gluten? Czym tak naprawdę jest ta tajemnicza substancja? Na co należy zwrócić uwagę podczas robienia zakupów? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment.
Czym jest gluten oraz w jakich przypadkach należy go unikać?
O glutenie zrobiło się głośno kilka lat temu kiedy to badania naukowe potwierdziły jego niekorzystny wpływ na ludzkie zdrowie. Znienawidzony przez wszystkich dietetyków gluten to mieszanina białek roślinnych – gluteniny oraz gliadyny, występująca głównie w pszenicy ale także i życie, owsie, orkiszu oraz jęczmieniu. Białka roślinne nie są szkodliwe dla każdego, skutki ich negatywnego działania odczuwać mogą jedynie osoby zmagające się z nietolerancją na gluten, wynikającą z choroby trzewnej (celiakii) bądź alergii pokarmowej.
Gluten obecny jest w większości produktów, jego duże ilości zawarte są zwłaszcza w wyrobach pszenicznych np. pieczywie lub płatkach śniadaniowych.
Osoby chore na celiakię powinny przejść na rygorystyczną dietę bezglutenową ponieważ w ich przypadku spożycie choćby najmniejszej ilości glutenu może wywołać dokuczliwe objawy. Nieco inaczej wygląda to u osób ze stwierdzoną alergią na gluten, tutaj w większości sytuacji reakcja alergiczna występuje po zjedzeniu produktów pszenicznych, dlatego też zaleca się ich „wyrzucenie” z codziennego jadłospisu bądź ograniczenie spożycia glutenu do 10 gram dziennie.
Soja – modna ale czy zdrowa?
Na temat soi istnieje wiele mitów, niektórzy specjaliści twierdzą, że jest ona jak najbardziej wskazana w naszej diecie, drudzy zaś są zdecydowanie na „nie”. Soja należy do gatunku roślin strączkowatych przez co nie wskazana jest w przypadku osób mających problemy z układem trawiennym.
To co dla jednego jest wadą dla drugiego będzie zaletą my dzisiaj skupimy się na najważniejszym – czeli zawartości glutenu w soi. Jesteś ciekawy czy będąc na diecie bezglutenowej możesz sięgać po produkty sojowe? Jak najbardziej soja nie zawiera glutenu co więcej znajdziesz w niej duże ilości błonnika oraz witaminy C a także innych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu.
Zanim kupisz sprawdź skład!
To niezwykle ważne ponieważ niektóre z produktów z widoczną informacją na opakowaniu „gluten free” bądź przekreślonym kłoskiem mogą zawierać w swoim składzie gluten, w mniejszych bądź większych ilościach, który również może spowodować pogorszenie się samopoczucia, wywołane wystąpieniem objawów charakterystycznych dla alergii pokarmowych.
Dlatego też zachęcamy do dokładnego czytania etykiet! Jeżeli jesteś na rygorystycznej diecie bezglutenowej pamiętaj o tym by za każdym razem dokładnie sprawdzić skład danego wyrobu spożywczego – znajdziesz go z tyłu na etykiecie opakowania.