Ostatnio dużo czytałeś na temat chemii znajdującej się w pożywieniu dlatego też chcesz diametralnie zmienić sposób swojego dotychczasowego żywienie. Zakup produktów ekologicznych a zwłaszcza owoców i warzyw to najlepsze co możesz zrobić dla zdrowia swojego oraz swoich najbliższych. Dzisiaj zajmiemy się tematem owoców pochodzących z upraw ekologicznych, pokażemy Ci jakie są różnice pomiędzy produktami wyhodowanymi w naturalnych warunkach a takimi w sposób nowoczesny. Opowiemy również o tym jak spożywanie żywności ekologicznej wypływa na nasz organizm. Gotowy? W takim razie zaczynamy krótką lekcję z zakresu zdrowego odżywiania.

Uprawy ekologiczne a wpływ na nasze zdrowie

Owoce pochodzące z upraw ekologicznych powstają w ściśle określonych warunkach, w tym wypadku do ich produkcji zabronione jest użycie jakichkolwiek środków chemicznych i pestycydów. Dzięki temu owoce nie zawierają w sobie żadnej szkodliwej chemii oraz metali ciężkich, które przyczyniają się do powstawania np. chorób nowotworowych oraz miażdżycy. Rolnicy wykorzystują naturalne metody środki ochrony roślin (obornik, kompost). Owoce rosną w zgodzie z naturą a im bliżej im do natury tym są one zdrowsze.

Cechy charakterystyczne owoców ekologicznych?

Z racji tego, że owoce hodowane są w sposób naturalny bez użycia żadnych dodatkowych środków chemicznych to nie są one tak duże i dorodne jak te z którymi spotykamy się na codzień w sklepach spożywczych. Owoce ekologiczne są dużo mniejsze, nie są również aż tak ładne ale nie to jest najważniejsze – najważniejsze są tutaj właściwości odżywcze oraz naturalny smak, którego owoce z upraw ekologicznych mają pod dostatkiem.

Owoce ekologiczne
Gdzie kupować owoce ekologiczne?

Owoce ekologiczne najlepiej kupować u sprawdzonych i certyfikowanych sprzedawców, obecnie w każdym większym mieście możemy znaleźć stoiska ze zdrową, ekologiczną żywnością. Jeżeli nie wiesz czy w Twojej okolicy znajduje się jakikolwiek punkt sprzedaży ekologicznych warzyw i owoców to najprostszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z wyszukiwarki internetowej, znajdziesz tam szczegółowe informacje dotyczące ekologicznych upraw w Polsce oraz miejsca sprzedaży ekologicznych produktów.
Obecnie również w niektórych większych marketach spotkać się można z owocami ekologicznymi, jednak pamiętaj by przed zakupem „eko” banana sprawdzić czy posiada on odpowiednie certyfikaty świadczące o jego pochodzeniu z uprawy ekologicznej.

Co przygotować z owoców ekologicznych?

Udało Ci się zakupić całą masę świeżych, dojrzałych owoców ekologicznych i teraz zastanawiasz się co zrobić z taką ilością witamin? Oczywiście zachęcamy do tego by zajadać się takimi owocami jako przekąską w formie np. sałatki owocowej – tak po prostu.
Możesz także przygotować smaczny sok lub koktajl owocowy a pozostałą część owoców zamrozić i wykorzystać później lub przetworzyć np. na dżemy i konfitury. Pomysłów na wykorzystanie ekologicznych owoców jest wiele, poszukaj inspiracji np. w internecie lub książkach kucharskich i zacznij zdrowo żyć!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułEko warzywa
Następny artykułEkologiczne BIO banany

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here