Głód dopada nas bardzo często niespodziewanie także między posiłkami. Wart więc mieć pod ręką coś wartościowego, czym uda nam się nasycić, a jednocześnie dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednich składników odżywczych, witamin i minerałów. Podpowiadamy więc, co jeść między posiłkami, aby odżywiać się zdrowo i niskokalorycznie.

Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/16-zdrowych-niskokalorycznych-przekasek-przepis/

Niskokaloryczne i zdrowe przekąski – najlepsze przepisy

Zanim rzucisz się na paczkę chipsów lub tabliczkę czekolady, gdy poczujesz chęć na jedzenie, sprawdź, co znajdziesz w Twojej kuchni i czy możesz z tego przygotować bardziej pełnowartościowy posiłek. My podpowiadamy więc, co zawsze warto mieć pod ręką, aby zapobiegać sytuacjom, kiedy dopada nas głód i mamy poczucie, że nie mamy czym go zaspokoić. Są takie produkty, które są nam niezbędne, aby unikać takich sytuacji. Oto najlepsze przepisy na zdrowe przekąski.

Jabłko z masłem orzechowym

Jabłka są takimi owocami, które zawsze warto mieć w domu. Zaspokoją one głód zarówno dzieci, jak i dorosłych. Można je wykorzystywać na różne sposoby i łączyć z innymi owocami. Ale doskonale smakują również w połączeniu z masłem orzechowym. Ta prosta w przygotowaniu przekąska będzie bogata w węglowodany, białko i zdrowe tłuszcze.

Jajka na twardo

Każdy potrafi je ugotować i każdemu pomogą w zaspokojeniu głodu. Jajka na twardo to także bogate źródło witaminy B12, witaminy A, selenu, fosforu, zdrowych tłuszczów.

Jogurt grecki z jagodami

Jogurt grecki jest pełen wapnia, magnezu, potasu, białka. W połączeniu z warzywami i owocami tworzy genialną przekąskę. Jeśli dodamy do niego jagody, mamy prawdziwą bombę witaminową, pełną błonnika i przeciwutleniaczy.

Zdrowe przekąski – inne pomysły

Nasza wyobraźnia nie ma ograniczeń, więc jeśli chodzi o przekąski, możemy naprawdę eksperymentować na różne sposoby. Próbowaliście kiedyś chipsów bananowych z guacamole z awokado. To przepyszna przekąska, która wymaga nieco czasowego zaangażowania, ale na pewno się ono nam opłaci. Pokrojone plasterki banana skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na około 9 minut. Następnie awokado kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i doprawiamy ziołami. Nakładamy na bananowe chipsy i przepyszna przekąska jest gotowa!

Czy próbowaliście kiedyś połączyć warzywa z masłem orzechowym? Jeśli nie, czas najwyższy. Szczególnie polecamy łodygę selera. Do takiego zestawu warto również dołączyć rodzynki. To uczta dla organizmu i dla podniebienia!

Zobacz też: http://beblaki.pl/przepisy-na-zdrowe-przekaski-dla-malucha/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here