Gluten znajduje się głównie w pszenicy ale nie tylko, obecny jest również w życie, orkiszu, owsie a także jęczmieniu. Informacje na temat tego czym jest wspomniany gluten oraz w jaki sposób oddziałuje on na nasz organizm znajdziesz w dalszej części artykułu. Podpowiemy Ci także jak odróżnić celiakię od zwykłej alergii pokarmowej oraz czym można zastąpić produkty glutenowe.
Modna dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa cieszy się coraz większą popularnością wśród młodych osób, które chcą być „fit”. Głównym wskazaniem do przejścia właśnie na ten rodzaj diety jest celiakia oraz nietolerancja na gluten wynikająca z alergii pokarmowej. Jeżeli Twój organizm dobrze reaguje na produkty glutenowe to zastanów się dwa razy zanim postanowisz przejść na rygorystyczną dietę bezglutenową, owszem z pewnością zgubisz kilka zbędnych kilogramów jednak musisz wiedzieć o tym, że możesz narazić swój organizm na niedobory rożnych substancji odżywczych, bowiem produkty zawierające gluten bogate są również w wiele drogocennych witamin i minerałów.
Aby lepiej zrozumieć specyfikację diety bezglutenowej musisz wiedzieć czym jest gluten? Substancja ta to mieszanina białek roślinnych – gluteniny oraz gliadyny, występująca głównie w pszenicy. Jak zapewne już się domyślasz gluten występować będzie głównie w wyrobach piekarniczych, czyli tych produktach, które w swoim składzie zawierają mąkę. Białka glutenowe znajdujące się w mące ułatwia wyrabianie ciasta, odpowiada za jego rozciągliwość oraz kleistość.
Czy jęczmień zawiera gluten?
Tak, jak najbardziej chociaż największe jego ilości zawarte są w pszenicy to jęczmień jest jednym z tych zbóż, które zawierają w sobie białka glutenowe. Jeżeli nie chorujesz na celiakię, gdzie zaleca się całkowite wykluczenie z jadłospisu glutenu a jedynie zmagasz się z alergią to dzienna jego ilość nie powinna przekroczyć 10 g, wówczas objawy nietolerancji na gluten nie powinny występować.
Celiakia a alergia na gluten
Nietolerancja na gluten będąca wynikiem celiakii bardzo często mylona jest ze zwykłą alergią pokarmową. Należy pamiętać, że celiakia, czyli choroba trzewna jest chorobą dziedziczoną genetycznie, która uaktywnić może się nawet po kilku lub kilkunastu latach. W przypadku celiakii spożycie choćby najmniejszej ilości produktu zawierającego gluten może skutkować pojawieniem się charakterystycznych objawów. Alergia pokarmowa na gluten to w większości przypadków alergia na produkty pszeniczne, które spożyte w nadmiarze mogą wywołać np. bóle brzucha, nudności, biegunkę itp.
Produkty bezglutenowe – czyli czym zastąpić jęczmień
Zastanawiasz się jakie inne produkty zbożowe oprócz tych jęczmiennych i pszenicznych możesz włączyć do codziennego jadłospisu? Będą to przede wszystkim ryż biały i brązowy, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, skrobia ryżowa, kasza jaglana, kasza gryczana, kukurydza, gryka, proso, amarantus, chrupki kukurydziane, bułka tarta bez glutenu, popcorn a także inne produkty np. makaron, mąka przygotowane ze składników bezglutenowych.
Pamiętaj również, że słód jęczmienny również zawiera gluten, ten z kolei znajdziemy m.in. w piwie.