Najlepsza dieta, którą należy stosować, gdy masz biegunkę, to taka, która jest łagodna dla układu trawiennego i pomaga wiązać stolec. Wiedza o tym, co jeść, gdy masz rozwolnienie, może nie tylko zapobiec pogorszeniu się stanu zdrowia, ale także zapewnić odżywianie, którego potrzebujesz, aby wesprzeć regenerujące się ciało.

Korzyści z diety na biegunkę

Jeśli masz biegunkę i potencjalnie związane z nią objawy, takie jak nudności, skurcze żołądka i wzdęcia, tymczasowe przejście na ograniczoną dietę może zmniejszyć obciążenie układu pokarmowego. Dieta na biegunkę daje odpocząć jelitom i pomaga przywrócić równowagę wodno-elektrolitową organizmu.

Elektrolity to minerały w płynach ustrojowych, takie jak sód i potas. Są ważnymi przekaźnikami chemicznymi potrzebnymi do odpowiedniej pracy serca, sygnałów nerwowych i innych funkcji. Utrata płynów w biegunce może prowadzić do zaburzeń równowagi elektrolitowej, co może powodować poważne problemy zdrowotne.

Proste wybory żywieniowe zmniejszają ilość pozostałości lub niestrawionych odpadów w okrężnicy. Okrężnica jest ostatnią częścią przewodu pokarmowego, zanim odpady opuszczą organizm, więc mniej odpadów oznacza mniej pilnych wypróżnień.

Pokarmy, które powoli przemieszczają się w organizmie, dają więcej czasu na wchłonięcie składników odżywczych potrzebnych do zachowania zdrowia i pomagają złagodzić biegunkę.

Jak to działa?

Pokarmy w diecie biegunkowej są proste, ponieważ celem jest zapewnienie organizmowi przerwy, której potrzebuje. Dieta może wydawać się trudna do przestrzegania, ale warto wiedzieć, że wystarczy tylko tymczasowo się jej trzymać. Z drugiej strony, zbyt szybkie dodawanie pokarmów może pogorszyć objawy, a biegunka będzie trwać dłużej.

Prawdopodobnie zmienisz ilość spożywanego codziennie błonnika. Należy pamiętać, że błonnik jest nadal ważną częścią Twojej diety. Zadaniem będzie ustalenie, ile błonnika możesz zjeść bez pogorszenia objawów.

Najczęściej diety biegunkowej należy trzymać się tylko przez kilka dni. To dobrze, ponieważ „dozwolone” produkty nie oferują wystarczającej różnorodności, aby ten plan żywieniowy był zdrowy na dłuższą metę.

Gdy zaczniesz czuć się lepiej, możesz zacząć wracać do dobrze urozmaiconej diety składającej się z warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych. Możesz potrzebować od tygodnia do 14 dni, aby w pełni powrócić do normalnego jedzenia.

Co jeść?

W przypadku biegunki dieta https://dietly.pl/blog/biegunka-wskazowki-co-jesc odgrywa ogromną rolę w rekonwalescencji. Poniżej znajdują się przykładowe polecane produkty do jedzenia przy problemach z układem trawiennym.

Owoce: Banany są mdłe i lekkostrawne, co czyni je dobrym wyborem do leczenia rozstroju układu trawiennego. Są dobrym źródłem potasu, ważnego elektrolitu, który może zostać utracony podczas biegunki, a także bogatym źródłem pektyny, rozpuszczalnego błonnika.

Jeśli masz biegunkę, spożywanie błonnika rozpuszczalnego może pomóc w absorpcji płynów w jelitach, jednocześnie zapobiegając zaparciom. Mus jabłkowy jest lepszym wyborem niż jabłko, ponieważ skórka owocu zawiera nierozpuszczalny błonnik, który może obciążać układ trawienny.

Warzywa: Warzywa są wartościowymi składnikami odżywczymi, ale mogą być trudne do strawienia, gdy są spożywane na surowo. Spraw, aby były bardziej przyjazne dla Twojego układu trawiennego, obierając je, usuwając wszelkie nasiona i dokładnie je gotując.

Skórka pieczonego ziemniaka jest pożywna, ale może zawierać więcej błonnika niż Twój organizm jest w stanie przyjąć, więc zamiast tego trzymaj się obranych, zwykłych ziemniaków. Unikaj brokułów, kalafiora, papryki, grochu, zielonych warzyw liściastych i kukurydzy, ponieważ powodują one gromadzenie się gazów w jelitach.

Zboża: Płatki zbożowe są lekkostrawne i często zawierają witaminy. Po powrocie do zdrowia możesz również dodać płatki owsiane. Owies jest źródłem rozpuszczalnego błonnika, który może zagęszczać stolec. Jeśli zwykle jesz płatki owsiane cukrem z miodem, słodkim syropem lub masłem, lepiej ich unikać, dopóki nie ustąpi biegunka.

Pełnoziarniste pieczywo jest generalnie zdrowszą opcją, ale biały chleb jest łatwiejszy do strawienia.  Zwykły biały ryż jest lekkostrawny i wiążący, co oznacza, że ​​pomaga zawiązać luźne stolce. Gotuj bez dodatków. Inną opcją są makarony z białej mąki bez sosu i masła.

Nabiał: Unikaj produktów mlecznych, dopóki nie poprawi się biegunka. Nawet jeśli normalnie tolerujesz laktozę, może być trudniej ją strawić, gdy masz biegunkę.

Jedynym wyjątkiem jest mała porcja niskotłuszczowego jogurtu z żywymi lub aktywnymi kulturami bakterii. Wybieraj marki, które mają niską zawartość cukru i nie zawierają sztucznych słodzików, które mogą pogorszyć Twój stan.

Białko: Kurczak gotowany na parze jest jednym z najłatwiej trawionych źródeł białka zwierzęcego. Chude, beztłuszczowe porcje z indyka, wołowiny, wieprzowiny i ryb również są w porządku.

Napoje: Ważne jest, aby uzupełniać płyny i elektrolity, pijąc dużo wody. Innym wyborem jest woda kokosowa. Alternatywą mogą być również napoje dla sportowców zastępujące elektrolity, chociaż mogą zawierać dużo cukru.

Bulion z kości może pomóc uzupełnić płyny i sód utracone w wyniku powtarzających się napadów biegunki. Chociaż można go używać do domowych zup, niektórzy piją go samodzielnie jako ciepłego napoju.

Picie bardzo gorących lub bardzo zimnych napojów może stymulować ruchy jelit. Trzymaj się napojów o temperaturze pokojowej, aż objawy się poprawią.

Unikaj kawy i herbaty, ponieważ mogą stymulować skurcze jelit. Warto również zrezygnować z napojów alkoholowych, w tym wina, piwa i wódki, aż biegunka się poprawi. Napoje gazowane, takie jak woda sodowa, mogą powodować gazy i wzdęcia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here