O glutenie zrobiło się bardzo głośno kilka miesięcy temu kiedy to niezwykle modna stała się dieta bezglutenowa, na którą przechodzili niemalże wszyscy. Czy gluten naprawdę jest aż taki szkodliwy by całkowicie usuwać go z naszej diety? W jakich produktach znajdziemy gluten? Kto powinien stosować dietę bezglutenową? Jeżeli interesujesz się wpływem glutenu na ludzkie zdrowie to koniecznie zapoznaj się z dalszą częścią artykułu. Znajdziesz tam także wiele innych ciekawych informacji związanych z obecnością glutenu w produktach spożywczych.
Gluten – co to takiego?
Wszechobecny niemalże wszędzie gluten jest mieszaniną białek roślinnych – gluteniny oraz gliadyny. Występuje on głównie w pszenicy, owsie, życie a także jęczmieniu. Substancja ta obecna jest przede wszystkim w mące, to dzięki niej ciasto płynnie się wyrabia, jest rozciągliwe i puszyste po upieczeniu. Gluten także odpowiada, za typowy charakterystyczny zapach – tak, dokładnie ten sam, który czujesz mijając osiedlową piekarnię.
Czy gluten szkodzi naszemu zdrowiu?
I tak, i nie otóż jeżeli jesteś osobą, która nie zmaga się z alergiami pokarmowymi, w tym nietolerancją na gluten oraz nie chorujesz na celiakię wówczas nie stwierdza się przeciwwskazań do spożywania produktów zawierających gluten.
W przeciwnym wypadku nieświadome bądź celowe spożycie glutenu może spowodować wystąpienie objawów takich jak: ostre bóle brzucha, silne bóle i zawroty głowy, nudności i wymioty, ogólne osłabienie organizmu a także biegunkę. Pamiętaj, że zarówno nietolerancję na gluten jak i celiakię należy odpowiednio leczyć. Bagatelizowanie tego problemu może doprowadzić do powstania licznych powikłań np. marskości wątroby, niedokrwistości, cukrzycy oraz zapalenia jelit.
Oprócz leczenia środkami farmakologicznymi zadbaj również o swoją dietę – postaraj się zmienić codzienne nawyki żywieniowe na lepsze, o tym jak powinna wyglądać Twoja nowa dieta opowiemy Ci już za chwilę.
W jakich produktach znajdziemy gluten?
Gluten jest jednym ze składników mąki, dlatego też znajduje się on praktycznie we wszystkich produktach spożywczych zawierających w swoim składzie mąkę m.in. w wyrobach piekarniczych (pieczywie, ciastach, ciastkach); daniach gotowych (pierogach, naleśnikach); płatkach śniadaniowych, owsiankach, kaszkach; proszku do pieczenia oraz kawie zbożowej.
To jednak nie koniec naszej listy produktów zawierających gluten, ten składnik znaleźć można również w niektórych rodzajach wędlin a nawet w piwie!
Dieta bezglutenowa – dla kogo?
Osoby chore na celiakię bądź te zmagające się z nietolerancją na gluten (alergią pokarmową) powinny całkowicie wyeliminować ze swojej diety gluten, w tym celu konieczne będzie przejście na dietę bezglutenową polegającą na spożywaniu produktów typu „gluten free”. Obecnie znajdziesz je w większości sklepów spożywczych, są one specjalnie oznakowane, dodatkowo także zachęcamy do tego by dokładnie czytać etykiety znajdujące się na produktach ponieważ niekiedy produkty „bezglutenowe” mogą zawierać w sobie śladowe ilości tej substancji.