Postanowiłeś, że wraz z nowym tygodniem zmienisz swoje nawyki żywieniowe i zadbasz o zdrową dietę? Dużą popularnością w ostatnich czasach cieszy się dieta bezglutenowa. Dlaczego? Powód jest prosty, gluten zawarty w produktach spożywczych wyrządza więcej złego niż dobrego. Osoby, które cierpią na nietolerancję glutenu z pewnością wiedzą o co mamy na myśli. Chcesz wiedzieć czym jest gluten i jak wpływa na nasze zdrowie? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej, dodatkowo umieściliśmy tam również listę produktów zawierających gluten. Zainteresowany? W takim razie zapraszamy dalej!
Czym jest gluten?
Zanim dowiesz się w jakich produktach spożywczych występuje gluten to pokrótce scharakteryzujemy Ci ten nielubiany przez wszystkich dietetyków składnik pokarmowy. Otóż gluten jest mieszaniną białek roślinnych (gluteniny oraz gliadyny), występuje głównie w pszenicy, owsie, życie a także jęczmieniu. Jak zapewne już się domyślasz gluten występować będzie głównie w wyrobach piekarniczych, zastanawiasz się dlaczego?
Gluten znajdujący się w mące ułatwia wyrabianie ciasta, odpowiada za jego rozciągliwość oraz kleistość, dzięki niemu wypieki w środku są puszyste i mięciutkie a na zewnątrz posiadają złocistą chrupiącą skórkę. Gluten wpływa nie tylko na konsystencję ciasta, to on nadaje mu charakterystycznego zapachu. Pomyśl ile razy wszedłeś do piekarni skuszony zapachem ciepłych bułeczek? Tak, to gluten zachęcił Cię do ich zakupu.
Wpływ glutenu na organizm ludzki
Może i ciepła kajzerka lub chrupiąca bagietka wyglądają apetycznie i nakłaniają do tego by je zjeść to niestety nie są wcale takie zdrowe na jakie wyglądają. Oczywiście gluten nie szkodzi wszystkim, jeżeli nie cierpisz na nietolerancję glutenową to możesz spać spokojnie i zjadać tyle bułeczek pszennych ile chcesz. Gluten negatywnie wpływa na stan zdrowia jedynie tych osób, które z powodu alergii pokarmowej nie powinny go przyjmować.
Jeżeli jesteś alergikiem to po zjedzeniu wyrobu zawierającego gluten możesz odczuwać silne bóle brzucha, bóle głowy, dodatkowo towarzyszyć temu mogą nudności a niekiedy nawet i wymioty.
Szkodliwy gluten – gdzie go znajdziemy?
Popularny gluten znajduje się przede wszystkim w wyrobach piekarniczych zawierających mąkę pszenną, żytnią, jęczmienną a także innych produktach, do których wyrobu używana jest mąka np. makarony, ciasta, ciasteczka.
Gluten obecny jest w proszku do pieczenia, płatkach śniadaniowych, produktach błyskawicznych takich jak kasze, owsianki, budynie; w daniach gotowych – pierogach, naleśnikach, zapiekankach, pizzach itp. To jednak nie wszystko, składnik ten znajdziemy nawet w piwie oraz zbożówce.
Jeżeli jesteś alergikiem i Twój organizm nie toleruje glutenu to najlepszym rozwiązaniem będzie dokładne czytanie etykiet umieszczonych na produktach. Zanim kupisz dany wyrób spożywczy sprawdź jego skład, znaczna część z nich posiada widoczną informację o tym, że produkt jest bezglutenowy – „gluten free”, co z pewnością ułatwi Ci zrobienie co tygodniowych zakupów.