Chrupiąca, soczysta, słodka i smaczna – taka właśnie jest marchew. Zastanawiasz się jakie właściwości oraz wpływ ma na nasz organizm regularne spożywanie ekologicznej BIO marchwi? Niestety ale to warzywo choć ma szereg zastosowań to w ciąż jest bardzo często przez nas niedoceniane a szkoda, bo marchew zawiera w sobie wiele cennych dla organizmu witamin oraz substancji mineralnych. Najzdrowsza jest bez dwóch zdań marchew BIO pochodząca z upraw ekologicznych. Gdzie ją kupić? O tym opowiemy Ci już za moment.
Dlaczego warto jeść marchew?
Zanim skupimy się na właściwościach odżywczych to pokrótce wyjaśnimy Ci dlaczego lepiej kupować marchew BIO. Marchew ekologiczna jak sama nazwa wskazuje pochodzi z upraw ekologicznych, gdzie nie wykorzystuje się żadnych pestycydów ani substancji chemicznych, dzięki temu warzywo to jest bogate w witaminy i minerały a nie np. metale ciężkie jak marchew pochodząca z upraw tradycyjnych.
Marchew jest przede wszystkim znana jako warzywo bogate w karoteny, czyli związki odpowiedzialne za produkcje witaminy A. Popularny beta-karoten nadaje marchewce charakterystyczny pomarańczowy kolor ale nie to jest najważniejsze, beta-karoten jest przeciwutleniaczem, który pozytywnie wpływa na niemalże wszystkie komórki znajdujące się w naszym organizmie.
Oprócz tego w marchwi znajdziemy również witaminę C, witaminę K, witaminę E oraz witaminę B6, kwas foliowy, ryboflawiną, niacynę oraz substancje mineralne takie jak: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód oraz cynk.
Jak widać niepozorna z wyglądu marchew to iście prawdziwa bomba witaminowa, która w dodatku nie kosztuje wiele!
Gdzie kupić ekologiczną BIO marchew?
Choć ekologiczną marchew dostać już możemy praktycznie w każdym większym supermarkecie to najlepsza będzie ta od sprawdzonych sprzedawców. Skorzystaj z pomocy wyszukiwarki internetowej i dowiedz się czy w Twojej okolicy znajdziesz sklep ze zdrową, ekologiczną żywnością lub stoisko z BIO warzywami i owocami.
W przypadku zakupów w supermarkecie to ekologiczna BIO marchew znajduje się zazwyczaj w oddzielnych opakowaniach, na etykiecie widoczne są informacje dotyczące m.in.: kraju pochodzenia, producencie oraz najważniejsze czyli certyfikaty potwierdzające to, że produkt pochodzi z upraw ekologicznych.
Marchew w kuchni – jak ją wykorzystać?
Na ten temat nie będziemy mówić zbyt wiele, bowiem marchew jest jednym z tych warzyw, które pojawia się niemal w każdym przepisie. Najzdrowsza jest oczywiście w postaci surowej – pokrój ją na cienkie paski i zajadaj się nią w formie przekąski np. zanurzając w zdrowym humusie. Zrób sobie pełen witamin sok marchewkowy z dodatkiem jabłka, zetrzyj ją na tarce by mieć surówkę do obiadu, ugotuj lub zapiecz w piekarniku. Z marchwi można przygotować również niezwykle smaczne ciasto marchewkowe! Widzisz ile można zrobić z tak niepozornego warzywa? Poszukaj inspiracji – w książkach kucharskich, w internecie i włącz marchew jako jeden ze stałych składników Twojego jadłospisu.