Z powodu nietolerancji na gluten musiałeś przejść na dietę bezglutenową w związku z tym chcesz wiedzieć, które z produktów nie zawierają glutenu? Zastanawiasz się co z mąką orkiszową? Na ten temat istnieje wiele różnych teorii ale jaka jest prawda, czy orkisz zawiera gluten? Odpowiedzi na te pytania umieszczone zostały w dalszej części artykułu, poniżej znajdziesz także wiele cennych informacji związanych z występowaniem glutenu w produktach spożywczych oraz jego wpływie na ludzkie zdrowie.
Orkisz a gluten
Orkisz nazywany inaczej szpelcem (bądź jęczmieniem dwurzędowym) jest jednym z gatunków zboża pszenicznego. Orkisz został doceniony już w średniowieczu i był jednym z najpopularniejszych zbóż wykorzystywanych w przemyśle spożywczym oczywiście do momentu pojawienia się na lokalnym rynku pszenicy. Jak wiesz z ziaren tych zbóż wyrabiana jest mąka, pszenica zawiera gluten a jak jest z orkiszem?
Produkty bazujące na mące orkiszowej uchodzą za produkty ekologiczne przez co dużo bezpieczniejsze dla naszego zdrowia i układu pokarmowego, cena chleba orkiszowego jest nawet o 5 zł droższa niż chleba z mąki pszennej. Idąc właśnie tym tropem wydawać by się mogło, że orkisz nie ma w sobie glutenu – tutaj niestety mamy dla Ciebie złą informację. Orkisz podobnie jak pszenica zwyczajna zawiera w sobie gluten, co gorsza zgodnie z przeprowadzonymi badaniami w orkiszu znajduje się do zdecydowanie więcej. Jednak nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło – gluten w orkiszu jest lepiej przyswajalny przez organizm ludzki niż gluten pszeniczny.
Jak gluten wpływa na nasze zdrowie? Kto powinien stosować dietę bezglutenową?
Na temat wpływu glutenu na nasze zdrowie pojawiło się wiele różnych teorii. Są na świecie dietetycy, którzy przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem produktów bogatych w gluten ale są również i tacy, którzy nie widzą w tym nic złego, zwłaszcza jeżeli chodzi o produkty bogate w orkisz, słynący z wielu właściwości zdrowotnych o czym opowiemy już za chwilę.
Gluten w organizmie zdrowego człowieka nie wyrządzi żadnych szkód, jeżeli natomiast spożyje go osoba, która zmaga się z alergią pokarmową to wówczas po jego spożyciu wystąpić mogą takie objawy jak: bóle brzucha, bóle głowy, zawroty głowy, osłabienie, nudności, wymioty oraz biegunka.
Z tego wynika, że na dietę bezglutenową powinny przejść przede wszystkim osoby zmagające się z nietolerancją na gluten (alergią pokarmową) oraz chorzy na celiakię.
Orkisz na zdrowie!
Oprócz tego, że orkisz zawiera gluten musisz wiedzieć, że słynie on ze swoich właściwości prozdrowotnych. Orkisz posiada substancje odżywcze, które wzmacniają odporność organizmu, dbają o prawidłową pracę układu pokarmowego, chronią przed powstawaniem chorób nowotworowych, zapobiegają anemii, obniżają cholesterol, wpływają na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci; wykazują działanie antyoksydacyjne, utrzymują prawidłowy poziom cukru we krwi, dlatego tak często produkty orkiszowe polecane są osobom zmagającym się z cukrzycą.