Pomidor, papryka, burak, rzodkiewka – co łączy te warzywa? Na pewno nie smak ani nie kształt, chodzi nam oczywiście o kolor! Są to warzywa zaliczane do niezwykle cenionej ze względu na swoje właściwości odżywcze grupy czerwonych warzyw. Dzisiaj opowiemy Ci nieco więcej na ich oddziaływaniu na ludzki organizm, dowiesz się jakich witamin oraz minerałów dostarczysz swojemu organizmowi spożywając poszczególne rodzaje czerwonych warzyw. Gotowy? W takim razie zapraszamy dalej!

Jakie warzywa zaliczamy do grupy czerwonych warzyw?

Nie wiele z nas zdaje sobie z tego sprawę, że warzywa i owoce dzielimy na kilka głównych grup kolorystycznych. Wyróżnić możemy warzywa zielone, warzywa żółte, warzywa zielone, warzywa białe oraz warzywa czerwone. I to własnie tej ostatniej grupie przyjrzymy się teraz nieco bardziej. Zaliczamy do nich m.in.:
– pomidory,
– czerwoną paprykę,
– rzodkiewkę,
– czerwoną fasolę,
– czerwoną kapustę,
– rabarbar,
– czerwoną cebulę,
– buraka ćwikłowego.

Zastanawiasz się jakie właściwości odżywcze posiadają? Czy warto do swojej codziennej diety włączyć warzywa należące do grupy czerwonej? O tym już za chwilę.

Czerwone warzywa
Jak spożywanie warzyw czerwonych wpływa na nasze zdrowie?

Czy wiesz, że każda z wyżej wymienionych grup kolorystycznych charakteryzuje się poszczególnymi właściwościami? Warzywa czerwone z racji swoje barwy pozytywnie wpływają na prawidłową pracę mięśnia sercowego (układ krążenia) ale co więcej niedawno przeprowadzone badania naukowe dowiodły, że spożywanie ich w dużej ilości poprawia nasze samopoczucie i w naturalny sposób wzmacnia naszą odporność.
Czerwone warzywa zawierają w sobie drogocenny likopen oraz antocyjany, substancje które słyną ze swoich właściwości przeciwnowotworowych a także chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. Są one źródłem witaminy A, witaminy B6, witaminy K, witaminy C, potasu, manganu, fosforu, żelaza oraz błonnika i kwasu foliowego.

Chcesz wiedzieć jakie substancje odżywcze znajdziesz w konkretnych warzywach z grupy czerwonej? Oto nasze top 3 najzdrowszych a zarazem najsmaczniejszych czerwonych warzyw!

1. Czerwona papryka

Ostatnie badania wykazały, że w papryce jest więcej witaminy C niż w samej cytrynie. To warzywo pozytywnie wpływa na pracę serca a to wszystko dzięki zawartości kwasu foliowego oraz likopenu. Dodatkowo warto wspomnieć, że regularne spożywanie papryki może uchronić Cię przed zachorowaniem na nowotwory płuc, trzustki, jelita grubego oraz pęcherza moczowego.

2. Pomidory (wszystkie odmiany)

Te soczyste warzywa naładowane są drogocennym likopenem – związkiem, który skutecznie zwalcza komórki rakowe, oprócz tego w pomidorach znajdziemy witaminy takie jak: witaminę A, witaminę K, witaminy z grupy B oraz potas i magnez.

3. Buraki ćwikłowe

Wskazane są głównie w diecie osób zmagających się z niedokrwistością (anemią) wynikającą z niedoboru żelaza a to z tego względu, że są one jego bogatym źródłem, dodatkowo w burakach znajdziemy wiele witamin oraz makro- i mikro elementów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here