O glutenie oraz o diecie bezglutenowej w ostatnich miesiącach było naprawdę całkiem głośno. Zwolennicy zdrowego trybu życia zachęcali do przejścia na ten rodzaj diety z kolei niektórzy dietetycy oraz lekarze alarmowali by nie kierować się ogólnie panującą modą lecz zdrowym rozsądkiem. Zastanawiasz się czy gluten aż tak bardzo może zaszkodzić naszemu zdrowiu? Boisz się, że wraz z przejściem na dietę bezglutenową będziesz musiał pożegnać się ze swoimi ukochanymi ziemniaczkami? Spokojnie, wcale nie jest tak źle jakby mogło się wydawać o czym przekonasz się czytając nasz artykuł.

Czym jest gluten i w jakich produktach występuje?

Popularny gluten, będący obiektem zainteresowań wszystkich osób, które prowadzą zdrowy tryb życie jest po prostu mieszaniną białek roślinnych – gluteniny oraz gliadyny, która występuje głównie w pszenicy ale nie tylko.

Białka roślinne znajdują się m.in. w:
– produktach zbożowych tj: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, mąka (pszenna, żytnia, orkiszowa), płatki wykonane z wyżej wymienionych zbóż, daniach gotowych (pierogach, naleśnikach), płatkach śniadaniowych, owsiankach, kaszkach;
– panierkach do ryb oraz mięs;
– produktach gotowych mięsnych lub rybach w panierce;
– mleku i produktach mlecznych: wszystkie wyroby mleczne zawierające w składzie słód jęczmienny;
– warzywach w panierce oraz warzywach smażone;
– słodyczach tj.: ciasta i ciasta wykonane z produktów glutenowych;
– napojach tj.: kawa zbożowa, kakao, piwo oraz inne produkty zawierające słód jęczmienny;
– a także: proszku do pieczenia, czekoladzie, wędlinach, piwie itp.

Czy ziemniaki zawierają gluten?

Z powyższych informacji można łatwo wywnioskować, że ziemniaki podobnie jak wszystkie pozostałe warzywa i owoce są produktami naturalnie bezglutenowymi. Oczywiście nie dotyczy to ziemniaków zawartych w mrożonkach oraz daniach gotowych – w tego typu wyrobach z pewnością znajduje się zestaw białek roślinnych.

Ziemniaki a gluten
Mąka ziemniaczana a gluten

Z ziemniaków produkowana jest mąka ziemniaczana, która cieszy się coraz większą popularnością. Mąka ta podobnie jak same ziemniaki jest pozbawiona glutenu ale niestety nie każda. Niekiedy może się zdarzyć tak, że w trakcie przetwarzania zostanie ona nim zanieczyszczona ale bez obaw informacja dotycząca zawartości glutenu w danym produkcie zazwyczaj znajduje się na etykiecie opakowania.

Dieta bezglutenowa wskazania

Kto powinien unikać spożywania glutenu? Białka roślinne są stanowczo zakazane w jadłospisie osób chorych na celiakię (chorobę trzewną), w tym wypadku zjedzenie posiłku składającego się z produktów bogatych w gluten może wywołać szereg nieprzyjemnych dolegliwości takich jak:
– ostre bóle brzucha;
– bóle głowy;
– nudności;
– wymioty;
– biegunkę;
– afty w jamie ustnej;
– ogólne osłabienie organizmu.

Osoby, które wykazują nietolerancję na gluten wywołaną alergią pokarmową ograniczyć muszą spożywanie produktów zawierających głównie gluten pszenny, tutaj dzienne jego spożycie nie powinno przekroczyć 10 gramów.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułRyż a gluten
Następny artykułKukurydza a gluten

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here