Ostatnio dużo czytałeś na temat glutenu oraz jego wpływie na zdrowie ale nadal nie masz wyrobionej swojej opinii na ten temat? Wiele kwestii wzbudza Twoje wątpliwości oraz obawy co do przejścia na dietę bezglutenową? I słusznie, bowiem popularny gluten wcale nie jest taki szkodliwy jakby mogło się wydawać do czego za chwilę Cię przekonamy. Poniżej znajdziesz także informacje na temat tego jakie produkty zawierają gluten, podpowiemy Ci również w jakich sytuacjach należy zastosować dietę bezglutenową.

Gluten w pożywieniu

Gluten znajduje się w znacznej większości produktów spożywczych, jest on obecny nawet w czekoladzie oraz piwie. Ta tajemnicza substancja to połączenie gluteniny oraz gliadyny – dwóch białek roślinnych. Gluten występuje głównie w pszenicy ale także i innych produktach, jakich? Spójrz niżej i sprawdź czy w Twojej obecnej diecie znajduje się gluten.

Gluten występuje w:
– produktach zbożowych tj: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, mąka (pszenna, żytnia, orkiszowa), płatki wykonane z wyżej wymienionych zbóż, w daniach gotowych (pierogach, naleśnikach), w płatkach śniadaniowych, owsiankach, kaszkach;
– panierkach do ryb oraz mięs;
– produktach gotowych mięsnych lub rybach w panierce;
– mleku i produktach mlecznych: wszystkie wyroby mleczne zawierające w składzie słód jęczmienny;
– warzywach w panierce oraz warzywach smażone;
– słodyczach tj.: ciasta i ciasta wykonane z produktów glutenowych;
– napojach tj.: kawa zbożowa, kakao, piwo oraz inne produkty zawierające słód jęczmienny;
– a także: proszku do pieczenia, czekoladzie, wędlinach, piwie itp.

Szkodliwość glutenu
Celiakia a alergia pokarmowa

O czy wspominaliśmy na samym początku gluten obecny w diecie zdrowego człowieka nie wyrządza żadnych szkód w organizmie, sytuacja wygląda nieco inaczej w przypadku osób chorujących na celiakię (chorobę trzewną). Tutaj obowiązuje bezwzględny zakaz spożywania glutenu, bowiem najmniejsza jego ilość może wywołać charakterystyczne dla tej choroby dolegliwości. Są to m.in.: ostre bóle brzucha, nudności i wymioty, afty w jamie ustnej, biegunka a niekiedy również ogólne osłabienie organizmu.

Nietolerancja na gluten będąca wynikiem alergii pokarmowej jest zdecydowanie dużo łagodniejszym schorzeniem, w tym wypadku osoby takie nie muszą poddawać się rygorystycznej diecie, wystarczy tylko, że wyeliminują oni z niej produkty bogate w gluten pszenny odpowiedzialny za pojawienie się możliwych objawów alergicznych.

Czy dieta bezglutenowa jest bezpieczna dla zdrowia?

Jak najbardziej, zwłaszcza dla osób chorujących na celiakię, jednak należy pamiętać o kilku istotnych rzeczach. Ważne jest by składniki, z których przygotowywane będą codzienne posiłki były produktami pełnowartościowymi. Będąc na diecie bezglutenowej nie trudno o nabawienie się niedoborów różnych witamin oraz substancji mineralnych.
Dlaczego tak się dzieje? Już tłumaczymy, produkty glutenowe oprócz białek roślinnych zawierają wiele składników odżywczych, które odpowiadają za prawidłową pracę całego organizmu. Usuwając je z jadłospisu narażasz się tym samym np. na anemię lub niedobór magnezu. Zatem więc produkt glutenowy zamień na ten naturalnie bez glutenu ale o podobnych wartościach odżywczych.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKukurydza a gluten
Następny artykułGryka a gluten

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here