Zielona, smaczna i soczysta – tak prezentuje się sałata, główny składnik zdrowych i pożywnych „fit” sałatek lub chrupiący dodatek do kanapek. Zastanawiasz się dlaczego warto do swojego codziennego jadłospisu włączyć warzywa liściaste? Chcesz wiedzieć jakie witaminy i minerały kryje w sobie jeden liść sałaty? Odpowiedź na te pytania znajdziesz poniżej, oprócz tego wyjaśnimy Ci na czym polega różnica pomiędzy sałatą a ekologiczną BIO sałatą. Gotowy? W takim razie zaczynamy.

Sałata – rodzaje i jej wpływ na nasze zdrowie

Ekologiczna BIO sałata pochodzi z upraw ekologicznych, gdzie wszystko odbywa się w zgodzie z naturą. Gospodarze działają według ściśle narzuconych norm, nie stosują pestycydów ani innych substancji chemicznych szkodliwych dla ludzkiego zdrowia. Gleba nawożona jest naturalnymi nawozami. Produkty ekologiczne są zatem dużo zdrowsze, bogatsze w witaminy i minerały.

Jeżeli chodzi o sałatę to tutaj możemy wyróżnić poszczególne jej rodzaje takie jak:sałatę lodową, sałatę masłową, rukolę, szpinak, sałatę rzymską, roszponkę, endywię, radichcio, sałatę dębolistną oraz wiele innych.
Jak regularne spożywanie zielonej sałaty wpłynie na nasze zdrowie? Przede wszystkim sałata dobrze nawadnia organizm. Dlaczego? Jeden liść sałaty składa się aż z 90% wody, jak można z tego łatwo wywnioskować – warzywo to jest bardzo niskokaloryczne przez co też często wykorzystywane jako główny element pożywienia osób będących na diecie odchudzającej.

Ostatnio przeprowadzone badania dowiodły, że osoby które zajadają się sałatą zdecydowanie rzadziej chorują na choroby cywilizacyjne, dodatkowo fani sałaty pod pochwalić się również nieskazitelnym wyglądem skóry, szczupłą sylwetką oraz odpornością na wirusy i bakterie. A to wszystko dzięki temu, że sałata zawiera w sobie mnóstwo różnych substancji odżywczych, w tym witamin z grupy B oraz minerałów takich jak potas i żelazo.

Gdzie kupić ekologiczną BIO sałatę? Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

Nie wiesz gdzie kupisz najzdrowszą ekologiczną sałatę? Najpewniej będzie udać się do sklepu ze zdrową żywnością lub na targ do miejsca gdzie certyfikowany sprzedawca bezpośrednio sprzedaje swoje pochodzące z upraw ekologicznych warzywa i owoce.
Obecnie także znaczna większość dużych supermarketów oferuje klientom „eko” warzywa i owoce.
Ekologiczne BIO sałaty pakowane są zazwyczaj w oddzielne opakowania to jedna z głównych cech charakterystycznych warzyw pochodzących z upraw ekologicznych. Zwróć uwagę przede wszystkim na etykietę opakowania, znajdziesz tam szczegółowe informacje dotyczące producenta oraz certyfikaty, które potwierdzą czy dany produkt jest aby na pewno produktem ekologicznym.

Ekologiczna BIO sałata
Jak wykorzystać sałatę w kuchni?

Sałata to królowa „sałatek”, w zależności od tego na jaki rodzaj tego warzywa się skusisz taki smak będzie miała przygotowana przez Ciebie zdrowa sałatka. Pamiętaj, że każda z odmian sałaty różni się od siebie nie tylko wyglądem ale przede wszystkim smakiem – jedne są słodsze, drugie zdecydowanie bardziej gorzkie. Oprócz sałatek przysłowiową „zieleninkę” pakuj do kanapek!
Dodatkowo sałata jest jednym z najpraktyczniejszych elementów dekoracyjnych najczęściej wykorzystywanych w naszej kuchni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here