Chyba nie ma wśród nas takiej osoby, która nie uwielbiałaby słodyczy. Czekolada to najlepsze co człowiek mógł stworzyć – słodka, gorzka, z nadzieniem lub bez, kochamy ją pod każdą postacią. Niestety ale spożywana w nadmiarze odbija się nie tylko na wyglądzie naszej sylwetki ale również i zdrowiu, dlaczego? O tym opowiemy Ci już za moment, dodatkowo poniżej znajdziesz praktyczne informacje dotyczące słodkich produktów nie zawierających glutenu.

Hormony szczęścia ukryte w czekoladzie!

Tak to prawda co potwierdza szereg wykonanych badań medycznych – czekolada jest nośnikiem szczęścia, pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie i przeciwdziała depresji. Pewnie nie raz zastanawiałeś się czemu po zjedzeniu tabliczki czekolady tryskasz nadmierną radością oraz energią? Składniki zawarte w czekoladzie podnoszą poziom endorfin znajdujących się w naszym organizmie, co z kolei przekłada się na nasze samopoczucie. Endorfiny nazywane są popularnie hormonami szczęścia i jak już teraz wiesz nie bez powodu.
Oprócz tego nasza ukochana czekolada jest źródłem magnezu – o jego pozytywnym wpływie na ludzki organizm chyba nie musimy Ci mówić, prawda? Magnez odpowiada za prawidłową pracę mięśni oraz pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy.

Czy czekolada zawiera gluten? Czym jest ta substancja? Kto powinien jej unikać?

Może zanim przejdziemy do naszego głównego tematu skupimy się na samym pojęciu glutenu. Otóż jest to specyficzna mieszanina gluteniny oraz gliadyny tzw. białek roślinnych, która występuje głównie w pszenicy ale nie tylko. Znaleźć ją można również w życie, jęczmieniu, orkiszu oraz owsie. Jak zapewne już się domyślasz gluten występować będzie głównie w wyrobach piekarniczych, czyli tych produktach, które w swoim składzie zawierają mąkę.

Czekolada niestety ale należy do grupy produktów, które mogą zawierać gluten bądź jego śladowe ilości. Gluten ze swojej diety powinny całkowicie wykluczyć osoby chore na celiakię lub zmagające się z alergią pokarmową.
Na szczęście na polskich sklepach znajdziesz wiele czekolad bezglutenowych, do najpopularniejszych marek zaliczyć możemy Goplanę, Milkę, Lind oraz Alpen Gold, w ofercie są zarówno czekolady gorzkie, mleczne jak i te z nadzieniem. Nawet jeżeli z przyczyn zdrowotnych nie możesz spożywać glutenu to pamiętaj, że wcale nie musisz rezygnować ze zdrowej czekolady, która nie tylko jest smaczna ale dodatkowo wywoła uśmiech na Twojej twarzy.

Czekolada a gluten
Chcesz mieć pewność, że czekolada nie zawiera glutenu – sprawdź etykietę opakowania!

To niezwykle ważne ponieważ niektóre z produktów z widoczną informacją na opakowaniu „gluten free” mogą zawierać w swoim składzie gluten, w mniejszych bądź większych ilościach, który również może spowodować pogorszenie się samopoczucia, wywołane wystąpieniem objawów charakterystycznych dla alergii pokarmowych.
Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej pamiętaj o tym by za każdym razem dokładnie sprawdzić skład danego wyrobu spożywczego – znajdziesz go z tyłu na etykiecie opakowania.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPiwo a gluten
Następny artykułDieta bezglutenowa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here