Tańsza i łatwo dostępna żywność konwencjonalna czy droższa ale zdrowsza żywność ekologiczna – co wybrać? To pytanie pojawia się w głowie każdego, kto postanowił porzucić niezdrowe nawyki żywieniowe. Zarówno z jednego jak i z drugiego rodzaju żywności jesteśmy w stanie przygotować pełnowartościowe posiłki ale jakie składniki będą lepsze? Odpowiedź na to pytanie poznasz czytając dalszą część artykułu. Wytłumaczymy Ci również pokrótce na czym polegają różnice pomiędzy żywnością eko a tą konwencjonalną. Zainteresowany?
Żywność konwencjonalna a żywność ekologiczna
Nie masz zielonego pojęcia co oznacza pojęcie „żywność konwencjonalna”? Otóż zapewniamy Cię, że masz i nawet nie wiesz jak duże. Żywność konwencjonalna to żywność, którą prawdopodobnie kupujesz na codzień. To produkty wysoko przetworzone, wypełnione konserwantami oraz innymi ulepszaczami, które wpływają na poprawę ich smaku i przedłużenie trwałości.
Żywność ekologiczna to żywność, która powstaje ze składników naturalnych uprawianych w zgodzie z ekologią. Powstaje ona bez użycia pestycydów, antybiotyków, GMO czy innych substancji chemicznych negatywnie wpływających na nasze zdrowie. Żywność ekologiczna jest zdecydowanie droższa od tej tradycyjnej, jednak tutaj wraz w parze z ceną idzie jakość produktu.
Czy żywność ekologiczna jest zdrowa?
Tak jak najbardziej, zwłaszcza ta oznaczona symbolem „Rolnictwa Ekologicznego” oraz innymi certyfikatami świadczącymi o jej ekologicznym pochodzeniu. Produkty eko są bezpieczne dla zdrowia ponieważ nie zawierają w sobie żadnych pestycydów oraz metali ciężkich, które bardzo często przyczyniają się do powstawania różnych chorób. Żywność ekologiczna przepełniona jest witaminami oraz składnikami mineralnymi, czyli tym czego nasz organizm potrzebuje najbardziej by mógł się prawidłowo rozwijać i funkcjonować. Dodatkowo jak się okazuje posiłki przygotowane z produktów ekologicznych są o wiele smaczniejsze!

Zadbaj o zdrowie tanim sposobem!
Idąc tropem, że jesteśmy tym co jemy najłatwiej będzie Ci ocenić to czy aktualnie zdrowo się odżywiasz. Zwróć uwagę na to i ile razy dziennie jesz, zastanów się jak wyglądają Twoje posiłki, czy w większości są to gotowe dania odgrzewane w mikrofali? Aby zadbać o swoje zdrowie wcale nie musisz kupować zdrowej choć drogiej żywności ekologicznej. Produkty eko są trudno dostępne, znajdziemy je tylko w wybranych sklepach stacjonarnych bądź sklepach internetowych dodatkowo należy wspomnieć, że ich ceny są znacznie wyższe od ich ogólnodostępnych tradycyjnych zamienników.
Jeżeli nie żywność ekologiczna z certyfikatem to co? Po pierwsze należy zacząć od eliminowania z codziennego jadłospisu tzw. śmieciowe jedzenie, ogranicz spożycie słodyczy oraz tłustych potraw. Pilnuj tego byś jadł co najmniej pięć posiłków dziennie a do ich wykonania postaraj się używać tych produktów, które w swoim składzie mają jak najmniej ulepszaczy oraz konserwantów a sam zobaczysz jak w niedługim czasie zmieni się Twoje samopoczucie oraz kondycja zarówno ta fizyczna jak i psychiczna.