Produkty bio, eko, organic, fit a może light – które z tych produktów należy zaliczyć do grupy zdrowej żywności? Z każdym tygodniem przybywa chętnych do wprowadzenia radykalnych zmian w sposobie swojego odżywiania się. Znaczna większość Polaków świadomie podchodzi do zakupu produktów spożywczych, dzisiaj już nie popełniamy tych błędów co kiedyś, czytamy etykiety opakowań, sprawdzamy składy oraz wiarygodność producentów. Dzisiaj podpowiemy Ci na czym polegają różnice pomiędzy poszczególnymi rodzajami zdrowej żywności, co z kolei z pewnością ułatwi Ci dobór odpowiednich produktów a tym samym przyśpieszy zrobienie zakupów.

Zdrowa żywność – wybierz rodzaj odpowiedni dla siebie!

Zdrową żywność możemy podzielić na kilka kategorii m.in. ekologiczną, wegańską, pozbawioną tłuszczu, bezglutenową itp. To co wybierzemy zależy tylko i wyłącznie od naszych indywidualnych preferencji oraz tego jaki sposób odżywiania się aktualnie preferujemy.
Artykuły spożywcze dobierz właściwie do swojej diety, zwróć uwagę na to co możesz a czego nie powinieneś jeść. Zastanów się jaki masz cel – czy zależy Ci na tym by zgubić parę kilko czy po prostu chcesz zacząć lepiej i zdrowiej się odżywiać…

Jeżeli nie jesteś do końca przekonany co do słuszności swojego wyboru to w takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będzie konsultacja ze specjalistą do spraw nieżywienia. Wraz z dietetykiem ułożysz swój indywidualny plan żywienia tak byś mógł bez problemu i w niedługim efekcie osiągnąć postawione sobie cele.

Teraz skupimy się na rodzajach zdrowej żywności, więcej na ten temat znajdziesz poniżej.

Zdrowa żywność

Rodzaje zdrowej żywności

1. Żywność ekologiczna

Do tego rodzaju żywności zaliczamy produkty pochodzące tylko i wyłącznie z upraw ekologicznych. Żywność ekologiczna powstaje w zgodzie z naturą, pozbawiona jest wszelkich pestycydów, metali ciężkich oraz innych substancji chemicznych. Ekologiczne warzywa i owoce są bogate w witaminy oraz składniki mineralne. Ten rodzaj żywności dedykowany jest w dużej mierze kobietom w ciąży, matkom karmiącym, małym dzieciom a także chorym na nowotwory.

2. Żywność BIO

Żywność BIO również zalicza się do rodziny żywności ekologicznej, w tym wypadku produkty z kategorii wyrobów mlecznych takie jak np. jogurty naturalne czy kefiry zawierają w swoim składzie dobroczynne bakterie, których zadaniem jest odbudowa naszej flory bakteryjnej znajdującej się głównie w jelitach.

3. Żywność organiczna

Popularne „organic food” to kolejna z odmian żywności ekologicznej, produkty są produkowane oraz przechowywane w sposób naturalny, pozbawione są one sztucznych środków konserwujących mających wpłynąć na przedłużenie ich trwałości.

4. Żywność fit i light

To chyba jeden z chętniej kupowanych rodzajów żywności, dużą popularnością cieszy się zwłaszcza wśród młodych osób, produkty fit oraz light charakteryzują się obniżoną zawartością tłuszczu oraz cukru. Wskazane są głównie osobom, które cierpią z powodu nadwagi w związku z czym są na diecie odchudzającej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here