Postanowiłeś przejść na dietę wegetariańską? Masz już dosyć ciągłego jedzenia mięsa? Chcesz zrobić coś dla siebie i środowiska? Świetnie, ludzie będący świadomymi wegetarianami cieszą się nie tylko dobrym zdrowiem ale przede wszystkim długim życiem. Wegetariańskie dania wcale nie muszą być bez smaku ani aromatu, jeżeli nie przepadasz za warzywami gotowanymi na parze to co powiesz na warzywa zapiekane?
Jak prawidłowo zapiekać warzywa?
Zapiekane warzywa nie są tuczące pod warunkiem, że przygotujesz je w odpowiedni sposób. Zaczniemy od tego by warzywa dokładnie umyć, obrać oraz pokroić następnie należy je piec na papierze lub w folii, pamiętaj by zamiast oleju użyć oliwy z oliwek, dla podkreślenia ich smaku oraz wydobycia aromatu pamiętaj by przed włożeniem do piekarnika delikatnie je przyprawić swoimi ulubionymi przyprawami.
Jeśli będziesz się trzymał naszych wskazówek to możesz być pewny, że Twoja ulubiona marchewka czy bataty nadal będą źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Stracą one część wody ale nie witamin i minerałów!
Inspiracje i pomysły na zapiekane warzywa
Nie wiesz jak przygotować smaczny i zdrowy posiłek dla swojej rodziny z zapiekanymi warzywami w roli głównej? Spokojnie mamy na to radę, nie każdy z nas musi być szefem kuchni by wyczarować coś z niczego. Gdzie zatem szukać inspiracji na zdrowe potrawy? Najprostszym sposobem jest otworzenie książki kucharskiej, jeżeli takowej nie masz pod ręką to również nic straconego. Wystarczy tylko, że skorzystasz z pomocy wyszukiwarki internetowej, znajdziesz tam wiele storn oraz blogów kulinarnych poświęconych sposobom zdrowego odżywiania się, na których umieszczonych jest wiele przepisów na zapiekane warzywa – na ostro, w formie roladek, z sosem serowym lub śmietanowym. Twoja nowa wegetariańska dieta z pewnością nie będzie taka nudna i zwyczajna jak myślałeś!
Idziemy na zakupy – czy warto wydać więcej na BIO warzywa?
Wiele razy zdarzyło Ci się przechodzić obok sklepu ze zdrową żywnością, jednak nigdy do tej pory nie kupiłeś BIO warzyw? Nie masz do końca pewności czy są one warte swojej ceny? Pewnie, że są a potwierdzają to wszystkie badania naukowe jakie przeprowadzono do tej pory. Chcesz wiedzieć jakie jest zdanie specjalistów na temat warzyw BIO? Otóż więc jednomyślnie twierdzą oni, że spożywanie posiłków przygotowanych z warzyw pochodzących z upraw ekologicznych jest zdecydowanie bezpieczniejsze dla naszego zdrowia. Dlaczego?
Ekologiczne warzywa produkowane są zgodnie z określonymi normami oraz zasadami, rolnicy wykorzystują jedynie naturalne środki oraz metody pielęgnacji roślin. Uprawy ekologiczne to uprawy naturalne – tutaj ściśle zakazane jest wykorzystywanie substancji chemicznych wpływających na wzrost oraz kolor warzyw, wszystkie rośliny żyją w swoim naturalnym tempie i zgodzie z naturą. Warzywa pochodzące z upraw tradycyjnych może i kuszą dorodnym wyglądem, jednak nie są one tak zdrowe na jakie wyglądają. Bardzo często są one zanieczyszczone pestycydami a także innymi substancjami chemicznymi.
Jesteśmy przekonani, że teraz po przeczytaniu tego artykułu nowa dieta będzie w pełni korzystna i bezpieczna dla Twojego organizmu!