Warzywa – gotowane na parze, smażone w głębokim tłuszczu a może pieczone w piekarniku? Zastanawiasz się, która z tych trzech opcji będzie zarazem najzdrowsza i najsmaczniejsza? Jedzenie warzyw praktycznie wszystkim, a zwłaszcza małym dzieciom kojarzy się z przykrym obowiązkiem. Dzisiaj pokażemy Ci, że jest inaczej i wystarczy naprawdę niewiele by na nowo odkryć smak marchewki czy słodkich ziemniaków. Jak przygotować smaczne i pożywne warzywa z piekarnika? Odpowiedź na to pytanie poznasz już za chwilę.
Gotowane, smażone czy pieczone…
Wszystkie warzywa można spokojnie przygotować poprzez dowolną z wyżej wymienionych metod jednak tylko gotowanie na parze oraz pieczenie warzyw w piekarniku zagwarantuje Ci to, że zawarte w nich cenne substancje odżywcze nie „uciekną” na zewnątrz w trakcie obróbki termicznej. Jeżeli zależy Ci na tym by przygotowane posiłki były pełnowartościowe i zdrowe wybierz jedną ze wskazanych przez nas technik. Dzisiaj skupimy się na pieczeniu warzyw w piekarniku to dobra alternatywa dla osób, które mają już dosyć mdłych i rozgotowanych marchewek wyciągniętych prosto z wody.
Odpowiednio przygotowane pieczone w piekarniku warzywa są aromatyczne, chrupiące, smaczne i pożywne a dzieje się tak dlatego, że w trakcie pieczenia z warzyw odparowuje nadmiar wody, dzięki czemu stają się one mięciutkie a wszystkie drogocenne witaminy i minerały nadal w nich zostają – nie uciekają na zewnątrz co ma miejsce w przypadku ich gotowania lub smażenia.
Jak przygotować warzywa do pieczenia w piekarniku?
To bardzo proste zadanie z którym na pewno sobie poradzisz. Wystarczy tylko, że zakupione warzywa dokładnie umyjesz, obierzesz a następnie pokroisz, najlepiej w słupki (warzywa julienne) lub większą kostkę. Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż ją papierem a następnie umieść na niej warzywa – zrób to w sposób równomierny, wtedy możesz mieć pewność, że wszystkie produkty będą dopieczone a nie twarde w środku. Kiedy warzywa znajdą się już na formie, skropl je kilkoma kroplami oliwy oraz dopraw ulubionymi przyprawami np. ziołami prowansalskimi. Olej oraz sól radzimy odstawić, te dwa produkty niezbyt korzystnie wpływają zarówno na nasze zdrowie jak i sylwetkę. Warzywa należy piec zazwyczaj ok. 30 minut (200′) lub do uzyskania odpowiedniej miękkości.
Polecamy również kupować warzywa ekologiczne, które są bogatym źródłem substancji odżywczych, nie zawierają pestycydów ani metali ciężkich.
Pomysły na smaczne warzywa z piekarnika
Nie wiesz co dzisiaj ugorować? Papryczki nadziewane ryżem z warzywami lub mięsem, frytki ze słodkich ziemniaków a może mix kolorowych warzyw do kurczaka? Pomysłów na warzywa z piekarnika jest naprawdę wiele, skorzystaj z pomocy książki kucharskiej, którą posiadasz w domu lub zajrzyj na jednego z popularniejszych blogów kulinarnych i wybierz przepis na danie, które posmakuje Twojej rodzinie. Jeszcze do niedawna zdrowa kuchnia kojarzyła nam się z nudą, dzisiaj zdrowa kuchnia jest kolorowa, oryginalna, smaczna i pożywna.