Zależy Ci na tym by jeść to co najzdrowsze? Chcesz by Twój organizm każdego dnia otrzymał odpowiednią dawkę witamin i minerałów? Jednym z najprostszych sposobów aby osiągnąć swój cel będzie włączenie do codziennej diety potraw przygotowanych na bazie warzyw sezonowych. Dlaczego właśnie takich warzyw? Korzystajmy z dobrodziejstw natury, która każdej pory roku obdarza nas zdrowymi i samczymi warzywami. O tym dlaczego warto kupować warzywa sezonowe opowiemy Ci już za chwilę. Poniżej znajdziesz również szczegółowe informacje dotyczące poszczególnych warzyw oraz miesięcy w jakich najlepiej je spożywać. Zainteresowany? Zapraszamy dalej!
Dlaczego warto jeść warzywa sezonowe?
Specjaliści do spraw żywienia zachęcają do tego by zjadać jak najwięcej warzyw sezonowych ponieważ „świeże” dopiero co zerwane mają w sobie bardzo dużo cennych składników odżywczych takich jak np. witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, żelazo, magnez i wiele innych substancji, które pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Poza tymi właściwościami warzywa sezonowe mają jeszcze kilka innych zalet, wówczas są najsmaczniejsze a zarazem najtańsze!
Jakie warzywa jeść w ciągu roku?
Chcesz wiedzieć w jakich miesiącach spożywać pomidory i paprykę by czerpać z nich to co najlepsze? Poniżej znajdziesz całoroczny kalendarz, który ułatwi Ci zakup poszczególnych warzyw sezonowych w danym miesiącu. Gotowy? W takim razie zaczynamy!
– styczeń: burak, cebula, cukinia, dynia, kapusta, marchewka, pieczarki, pietruszka, por, ziemniaki;
– luty: burak, cebula, cukinia, kapusta, marchewka, pieczarki, pietruszka, ziemniaki;
– marzec: batat, marchewka, pieczarki, pietruszka, sałata, szczaw, ziemniaki;
– kwiecień: batat, pieczarki, pomidor, sałata, szczaw, ziemniaki;
– maj: batat, czosnek, kapusta, ogórki, pieczarki, pomidor, rabarbar, rukola, sałata, seler, szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki;
– czerwiec: bakłażan, batat, czosnek, fasola szparagowa, grzyby, kalarepa, kapusta, ogórki, pieczarki, pomidor, rabarbar, rukola, sałata, seler, szczaw, szparagi, ziemniaki;
– lipiec: bakłażan, batat, cebula, cukinia, czosnek, fasola szparagowa, grzyby, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, ogórki, papryka, pieczarki, pietruszka, pomidor, por, rukola, sałata, seler, szczaw, szpinak, ziemniaki;
– sierpień: bakłażan, batat, brokuł, burak, cebula, cukinia, czosnek, dynia, fasola szparagowa, fenkuł, grzyby, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, ogórki, papryka, pieczarki, pietruszka, pomidor, por, rukola, sałata, szczaw, szpinak, ziemniaki;
– wrzesień: bakłażan, batat, brokuł, brukselka, burak, cebula, cukinia, czosnek, dynia, fasola szparagowa, fenkuł, grzyby, kalafior, kalarepa, kapusta, karczochy, kukurydza, marchewka, ogórki, papryka, pieczarki, pietruszka, pomidor, por, rukola, sałata, seler, szczaw, szpinak, ziemniaki;
– październik: bakłażan, batat, brokuł, brukselka, burak, cebula, cukinia, dynia, fenkuł, grzyby, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, papryka, pieczarki, pietruszka, por, seler, szpinak, ziemniaki;
– listopad: brokuł, brukselka, burak, cebula, cukinia, dynia, kalafior, kapusta, marchewka, papryka, pieczarki, pietruszka, por, ziemniaki;
– grudzień: burka, cebula, cukinia, dynia, kapusta, marchewka, pieczarki, pietruszka, por, ziemniaki.
Tak właśnie prezentuje się nasz kalendarz warzyw sezonowych, skorzystaj z niego i dostarczaj swojemu organizmowi znacznie większej ilości substancji odżywczych z korzyścią dla swojego portfela.