Regularne spożywanie warzyw i owoców to najlepsze co możemy zrobić dla swojego zdrowia. Warzywa są nie tylko bogatym źródłem wielu substancji odżywczych, są również bardzo smaczne i praktyczne, z warzyw możemy bowiem przygotować całe mnóstwo ciekawych potraw i przetworów. Zdarza Ci się smażyć warzywa na patelni w głębokim tłuszczu? Jeżeli tak to dzisiaj postaramy się przekonać Ciebie do tego byś rozpoczął przygotowywać warzywa na parze. Dlaczego? Odpowiedź na to pytanie poznasz już za chwilę, dodatkowo opowiemy Ci nieco więcej na temat właściwości warzyw ekologicznych, zainteresowany?
Dlaczego warzywa lepiej przygotowywać na parze?
Odpowiedź jest bardzo prosta! Warzywa przygotowane w ten sposób nie stracą swoich cennych właściwości odżywczych, na których tak bardzo nam zależy. Gotując warzywa w wodzie czy smażąc je na patelni pozbawiamy ich nie tylko smaku ale także i witamin oraz minerałów.
Gotowanie warzyw na parze jest również o wiele zdrowsze, w końcu do ich przygotowania nie potrzebujesz dużej ilości szkodliwego dla zdrowia i sylwetki tłuszczu oraz soli. Sprzyja to także ich walorom smakowym – warzywa są chrupiące, soczyste, nasycone kolorami i aromatyczne.
Czy gotowanie na parze ma zatem jakieś wady? Nie pod warunkiem, że w Twojej kuchni znajduje się odpowiednie urządzenie przeznaczone do tego celu, jeżeli nie to mamy nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu zmienisz zdanie i czym prędzej udasz się na zakupy.
Warzywa ekologiczne – zdrowsze od tych z tradycyjnych upraw?
Na ten temat w ostatnich miesiącach mówiło się bardzo dużo. Polacy idąc wraz z duchem czasu zaczęli baczniej się przyglądać temu co jedzą. Śmiało możemy stwierdzić, że dzisiaj jesteśmy zdecydowanie bardziej świadomym narodem w kwestii zdrowego żywienia. Podczas robienia zakupów w naszych koszykach nie lądują już zupełnie przypadkowe produkty. W większości przypadków są to produkty w pełni ekologiczne, bazujące na naturalnych składnikach.
Warzywa i owoce traktujemy jako jeden z tych elementów, który ma dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednią dawkę witamin oraz minerałów. Jednak czy wszystkie warzywa są takie zdrowe na jakie wyglądają? Otóż nie, a potwierdziły to wyniki ostatnio przeprowadzonych badań.
Będąc w hipermarkecie na dziale warzywnym widzisz te wszystkie duże i dorodne marchewki, pomidory, ogórki oraz sałatę – i myślisz sobie „ile one mają w sobie witamin!” – niestety, nic bardziej mylnego. Warzywa pochodzące z tradycyjnych upraw, gdzie dozwolone jest stosowanie pestycydów oraz innych środków chemicznych zawierają więcej substancji szkodliwych dla zdrowia niż witamin, dlatego też wyglądają tak jak wyglądają. Jeżeli chcesz mieć pewność, że warzywa są w pełni zdrowe to wybieraj te pakowane oddzielnie, które na opakowaniu posiadają napis „eko” lub „bio”.
Oczywiście produkty ekologiczne będą nieco droższe ale za to dużo zdrowsze! Pamiętaj, że w tym wypadku cena nie powinna grać roli, co więcej warzywa z upraw ekologicznych są zdecydowanie smaczniejsze!