Sezon grillowania kojarzy Ci się tylko z ociekającym tłuszczem mięsem? Choć brzmi smacznie to niestety spożywanie dużej ilości takich steków nie wpływa dobrze ani na naszą sylwetkę ani na nasze zdrowie. Dzisiaj postaramy się przekonać Cię do tego, że grillowanie również może być „fit”. Co powiesz na zdrowe grillowane warzywa? To jeden z tych „produktów spożywczych”, które możemy jeść bez liku i które nasz organizm uwielbia ze względu na dużą ilość cennych właściwości odżywczych. Jakie warzywa na grilla wybrać? Jak prawidłowo je przygotować? O tym wszystkim już za chwilę.

Papryka, cukinia, cebulka – czyli idealne warzywa na grilla

Jeżeli do tej pory grillowałeś wyłącznie mięso oraz wyroby mięsne w postaci różnych kiełbasek oraz kaszanek to zakup odpowiednich warzyw, które idealnie nadają się do wrzucenia na ruszt będzie dla Ciebie nie lada wyzwaniem.
Zanim jednak skupimy się na poszczególnych rodzajach warzyw, zastanowimy się przez chwilę nad tym z jakich upraw powinny pochodzić. W Polsce wyróżniamy dwa rodzaje upraw tradycyjną oraz ekologiczną, warzywa pochodzące z tej drugiej są droższe ale zdecydowanie dużo zdrowsze, dlaczego?

Warzywa z upraw gdzie dozwolone jest stosowanie chemicznych środków oraz nawozów sztucznych są dorodne, kolorowe a przede wszystkim tanie i łatwo dostępne. Niestety musisz mieć na uwadze to, że są one bardzo często zanieczyszczone pestycydami oraz metalami ciężkimi, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. I tutaj nie wystarczy dokładne ich mycie czy obieranie ze skórki, przeprowadzone na przełomie ostatnich lat badania dowiodły, że wszystkie te szkodliwe substancje znajdują się w miąższu – można powiedzieć, że warzywa są nimi przesiąknięte.

Natomiast droższe warzywa ekologiczne, uprawiane w zgodzie z naturą zawierają w sobie jedynie witaminy i substancje mineralne.
Wśród licznej rodziny zdrowych warzyw najsmaczniejsze i właściwe na grilla, będą właśnie te: cebula, papryka, cukinia, bakłażan, pomidor, pieczarki, marchew, brokuły, kolba kukurydzy.
Zastanawiasz się co z ziemniakami? Niestety grillowanie tego warzywa stanowczo odradzamy, w momencie wrzucenia ich na ruszt zaczną one wytwarzać szkodliwe (toksyczne) związki chemiczne, które odpowiedzialne są za powstawanie chorób nowotworowych.

Warzywa na grilla
Jak przygotować warzywa na grilla?

Kiedy kupiłeś już zdrowe ekologiczne warzywa to najwyższa pora be je właściwie do grillowania przygotować. Należy je dokładnie umyć, osuszyć a następnie pokroić na mniejsze cząstki. Warzywa możesz piec oddzielnie lub w formie kolorowych wegetariańskich szaszłyków, które będą dodatkiem do steku.
Czas pieczenia warzyw uzależniony jest od ich naturalnego stopnia twardości, nie mniej jednak szaszłyki warzywne przygotowane z papryki, pieczarek i cebulki zrobisz w niecałe 10-12 minut. W trakcie pieczenia doglądaj swoich szaszłyków, często je przewracaj dzięki czemu warzywa się nie przypalą.
Pamiętaj o tym by przed wrzuceniem warzyw na grilla delikatnie je przyprawić bądź zamarynować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here