Każda osoba, która chce zadbać o swoje zdrowie powinna włączyć do codziennego jadłospisu dużą ilość świeżych warzyw i owoców, które są źródłem wielu cennych substancji odżywczych – witamin i minerałów, których nasze organizmy potrzebują do tego by mogły prawidłowo funkcjonować. Warzywa kapustne uznawane są za jedną z najzdrowszych grup warzyw, zapewne słyszałeś już o diecie kapustnej? Chcesz wiedzieć jakie warzywa zaliczamy do rodziny warzyw kapustnych? Jaki wpływ na nasz organizm będzie miało ich regularne spożywanie? O tym wszystkim opowiemy Ci już za chwilę, na wstępie postaramy się pokrótce je scharakteryzować.
Ogólna charakterystyka warzyw kapustnych?
Warzywa kapustne należą do tych, po które jak się okazało sięgamy najczęściej. Wszystkie warzywa kapustne należy zaliczyć do rodziny roślin krzyżowych o których pisaliśmy więcej o osobnym artykule – gorąco zachęcamy Cię do zapoznania się z jego interesującą treścią, teraz wróćmy jednak do naszego głównego tematu. Warzywa kapustne są stosunkowo proste w uprawie, można je hodować również w ogrodzie. Odporne są na niskie temperatury za to potrzebują dużych ilości światła, wody oraz nawozów. Tak własnie prezentuje się ogólna charakterystyka warzyw kapustnych, za chwilę poznasz ich właściwości oraz poszczególne rodzaje.
Właściwości warzyw kapustnych – dlaczego warto zajadać się właśnie nimi?
Warzywa kapustne są nie tylko smaczne ale przede wszystkim zdrowe. Choć każde z warzyw kapustnych zawiera inne substancje odżywcze (witaminę C, witaminę K, witaminę E itp.) to mają one kilka wspólnych cech. Po pierwsze są niskokaloryczne, po drugie – zawartość tłuszczów i węglowodanów jest tutaj znikoma, dlatego też warzywa kapustne są jednym z podstawowych produktów żywieniowych osób będących na diecie odchudzającej.
Spożywanie dużej ilości warzyw kapustnych pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie, dodatkowo substancje w nich zawarte zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych a także w sposób naturalny wzmacniają naszą odporność.
Rodzaje warzyw kapustnych
Królową warzyw kapustnych jest oczywiście kapusta biała zaraz po niej, na drugim miejscu uplasowała się kapusta czerwona – obydwie smaczne i zdrowe, podobnie jak pozostałe warzywa należące do tej rodziny a są to: kapusta pekińska, kapusta włoska, kalafior, brokuły, brukselki, kalarepa, jarmuż oraz brukiew.
Jak widać jest ich całkiem sporo, więcej jeżeli jesteś na popularnej jeszcze do niedawna diecie kapuścianej to z pewnością nie będziesz narzekać na nudę w kuchni. Na bazie tych warzyw wyczarujesz nie tylko pożywną zupę, możesz przygotować z nich surówkę, zapiec je jako dodatek do drugiego dania czy zajadać się nimi „solo” np. gotowanym brokułem w sosie ziołowo-maślanym.
Jeśli w Twojej głowie wciąż jest pustka to skorzystaj z pomocy książki kucharskiej bądź poszukaj przepisu w internecie, znajdziesz tam całe mnóstwo stron poświęconych gotowaniu. Blogi kulinarne pełne są inspirujących pomysłów, które są przede wszystkim proste w realizacji!