Zachwycając się całym mnóstwem świeżych, dorodnych i kolorowych warzyw dostępnych w supermarkecie bardzo rzadko zastanawiamy się nad tym czy są one w rzeczywistości tak zdrowe na jakie wyglądają. Duże, dorodne marchewki, piękna zielona sałata, pachnąca papryka w soczystych kolorach – widok jest niekiedy naprawdę kuszący, jeżeli do tego dochodzi niska cena to wówczas nasze koszyki wypełniają się po brzegi zdrowymi warzywami. Dzisiaj zajmiemy się tematem ekologicznych warzyw, poznasz metodę ich uprawiania oraz wpływ na ludzkie zdrowie. Jesteśmy przekonani, że od dzisiaj już inaczej będziesz postrzegał warzywa znajdujące się w sklepach spożywczych.

Uprawa warzyw ekologicznych

Rolnicy zajmujący się uprawą certyfikowanych warzyw ekologicznych zobowiązani są do przestrzegania kilku niezwykle istotnych zasad. Najważniejsza dotyczy środków wykorzystywanych do ich uprawy – całkowicie zabronione jest używanie substancji takich jak: pestycydy, chemiczne nawozy oraz nawozy modyfikowane genetycznie. Jak zapewne już się domyślasz – to właśnie dzięki tym używkom warzywa w sklepie wyglądają tak pięknie i apetycznie. Oprócz tego rolnicy dbając o żyzność gleby wykorzystują jedynie nawozy pochodzenia naturalnego – obornik lub kompost. Śmiało można stwierdzić, że w naturalnej ziemi rosną naturalne i zdrowe warzywa.

Cechy charakterystyczne warzyw ekologicznych

Warzywa ekologiczne od warzyw z tradycyjnych upraw można odróżnić m.in. po wyglądzie. Warzywa uprawiane w zgodzie z naturą nie są tak dorodne i kolorowe jak ich kuzyni wyhodowani na środkach chemicznych. Jednak nie wygląd tutaj ma znaczenie a smak i walory odżywcze, których warzywom ekologicznym nie brakuje. Zdrowe warzywa choć mogą niekiedy odstraszać swoim mizernym wyglądem to są one niezwykle smaczne i zdrowe o czym opowiemy już za moment.

Warzywa ekologiczne
Czy warto kupować warzywa ekologiczne?

Zastanawiasz się czy warto zapłacić więcej za mniej okazałego pomidora lub paprykę? Oczywiście, że tak! Warzywa ekologiczne posiadają całe mnóstwo różnych witamin oraz substancji mineralnych, które dostarczane organizmowi w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na jego prawidłowe funkcjonowanie. Co więcej w warzywach z upraw ekologicznych nie znajdziesz szkodliwych związków chemicznych (w tym pestycydów i metali ciężkich) przyczyniających się do powstawania chorób cywilizacyjnych.

Gdzie szukać warzyw ekologicznych?

Producenci warzyw ekologicznych oferują nie tylko sprzedaż stacjonarną, w dzisiejszych czasach warzywa ekologiczne można zamówić sobie przez internet. Nie mniej jednak poszukując odpowiedniego sprzedawcy skup się na tym czy warzywa posiadają odpowiedni symbol „Rolnictwa Ekologicznego” bowiem tylko wtedy możesz mieć 100% pewność, że do ich upraw wykorzystane zostały wyłącznie substancje pochodzenia naturalnego. Warzywa ekologiczne coraz częściej można spotkać na targach, ryneczkach a także i w dużych hipermarketach na działach ze zdrową żywnością.
Kilka razy do roku producenci ekologicznych wyrobów wystawiają się na targach w większych miastach – sprawdź gdzie odbędą się najbliższe „eko targi” i zasmakuj w naturze!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here