Dużo słyszałeś o suszonych owocach ale o suszonych warzywach nigdy? Warzywa uznawane są przez specjalistów do spraw żywienia za bogate źródło substancji odżywczych, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego rozwoju. Susze warzywne cieszą się coraz większą popularnością, bez problemu kupimy je w większości supermarketów, jednak najlepsze będą te przygotowane samodzielnie. Więcej informacji o właściwościach suszonych warzyw oraz o tym jak je suszyć w domu znajdziesz poniżej, w dalszej części naszego wpisu!
Czy suszone warzywa są zdrowe?
I to jeszcze jak! Ostatnio przeprowadzone badania dowiodły, że suszone warzywa są zdrowsze niż warzywa mrożone choć na pozór mogłoby się wydawać, że jest odwrotnie. Dzięki temu, że warzywa podlegają procesowi kilku godzinnego suszenia to zachowują one nie tylko swój oryginalny smak ale przede wszystkim to co dla nas najważniejsze, czyli witaminy i substancje mineralne takie jak np. witamina A, witamina C, witaminy z grupy B, błonnik, potas, żelazo, selen czy karoteny.
Cały proces suszenia warzyw polega w dużej mierze na usunięciu (odparowaniu) z nich wody, warto wspomnieć, że jest to proces niezwykle czasochłonny ale dzięki temu warzywa nie tylko zachowają w sobie to co najlepsze ale będą uodpornione na szkodliwe działanie bakterii i pleśni. Prościej mówiąc suszone warzywa nie psują się tak szybko jak warzywa świeże czy mrożone. Chcesz by przygotowany susz warzywny miał jak najwięcej wartości odżywczych? Wybieraj warzywa młode, sezonowe najlepiej te pochodzące z upraw ekologicznych. Jak suszyć warzywa w domu? O tym już za chwilę.
Jak przygotować suszone warzywa?
Chcesz wiedzieć jak samodzielnie możesz ususzyć ulubione świeże sezonowe warzywa takie jak np. młodą marchew oraz czerwone buraki, z których następnie korzystać będziesz przez cały rok? Wbrew Twoim podejrzeniom nie jest to taki trudny i skomplikowany proces. Jeżeli nie posiadasz profesjonalnego urządzenia do suszenia grzybów to spokojnie możesz posłużyć się piekarnikiem.
Przed rozpoczęciem procesu suszenia, warzywa należy dokładnie umyć, obrać a następnie pokroić np. w paski, słupki lub kostkę – wybierz tę metodę, która odpowiada Ci najbardziej. Tak przygotowane warzywa należy wrzucić na kilka minut do garnka z gotującą się wodą, dzięki temu warzywa zachowają swoje właściwości odżywcze. Jeżeli chcesz do wody możesz dodać kilka kropel soku z cytryny – ten trik pozwoli Ci cieszyć się nasyconymi kolorami Twoich suszonych warzyw. Po wyjęciu warzyw z garnka trzeba je delikatnie osuszyć przy użyciu czystej ściereczki lub ręcznika papierowego.
Teraz warzywa rozłóż równomiernie na suszarce lub formie do pieczenia wyłożonej papierem. Jeżeli chodzi o suszarkę do grzybów to urządzenie samodzielnie reguluje sobie temperaturę oraz czas suszenia, w przypadku piekarnika warzywa należy suszyć co najmniej przez pięć godzin w temperaturze nie większej niż 70′.
Ususzone w ten sposób warzywa możesz wykorzystać do dowolnej potrawy lub zajadać się nimi jako chipsami w formie zdrowej przekąski.