Niestety ale fani piwa, którzy jednocześnie wykazują nietolerancje na gluten z pewnością nie będą zachwyceni z informacji, że ten rodzaj napoju alkoholowego w znacznej większości przypadków zawiera składniki bogate w gluten. Czym jest gluten oraz w jakich sytuacjach należy ograniczyć jego spożycie? Odpowiedź na to pytanie zawarta została w dalszej części wpisu, poniżej znajdziesz także informacje na temat bezpiecznych, bezglutenowych alkoholi. Jesteś ciekawy jak to wygląda w rzeczywistości? W takim razie zapraszamy dalej!

Czym jest gluten?

Zastanawiasz się czym tak naprawdę jest popularny gluten, o którym mówi większość dietetyków oraz pisze znaczna część portali poświęconych zdrowemu odżywianiu się? Otóż substancja ta to mieszanina białek roślinnych – gluteniny oraz gliadyny, występująca głównie w pszenicy ale także i życie, owsie, orkiszu oraz jęczmieniu. Jak zapewne już się domyślasz gluten występować będzie głównie w wyrobach piekarniczych, czyli tych produktach, które w swoim składzie zawierają mąkę. Białka glutenowe znajdujące się w mące ułatwia wyrabianie ciasta, odpowiada za jego rozciągliwość oraz kleistość. Jednak pamiętaj, że nie tylko mąka jest źródłem glutenu, substancja ta znajduje się w wielu innych produktach spożywczych m.in. w: pieczywie, ciastach, ciastkach, daniach gotowych (pierogach, naleśnikach), płatkach śniadaniowych, owsiankach, kaszkach, piwie, wędlinie, proszku do pieczenia a nawet w kawie zbożowej.

Czy w piwie znajduje się gluten?

Jeśli należysz go grona wielkich koneserów piwa to nie będzie dla Ciebie żadnym zaskoczeniem, że jednym ze składników piwa jest słód jęczmienny, który z kolei zawiera gluten.
Oczywiście nie każdy wyrób alkoholowy będzie go zawierał, w sklepach głównie tych ekologicznych i ze zdrową żywnością znajduje się wiele piw bezglutenowych, które mogą być spożywane przez osoby będące na ścisłej diecie bezglutenowej.

Piwo a gluten
Czy gluten jest szkodliwy dla zdrowia?

Ostatnio przeprowadzone badania naukowe dowiodły, że najwięcej szkody w organizmie ludzkim wyrządza gluten pszenny a to z tego względu, że pszenica jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych rodzajów zbóż.
Gluten pszenny spożyty w nadmiarze (powyżej 10 g na dobę)przez osobę zmagającą się z alergią pokarmową może wywołać efekty uboczne w postaci silnych bóli brzucha, nudności oraz biegunkę. Natomiast osoby chore na chorobę trzewną tzw. celiakię zmuszone są do całkowitego wyeliminowania glutenu ze swojej diety, nie tylko pszennego ale także i każdego innego. W tym wypadku spożycie choćby najmniejszej ilości może wywołać dokuczliwe objawy oraz dodatkowo pogorszyć stan zdrowia takiej osoby.

W jakich produktach alkoholowych nie znajdziemy glutenu?

O tym, że istnieje piwo bezglutenowe już wiesz, teraz pewnie zastanawiasz się co z pozostałymi alkoholami, czy one również zawierają gluten? I tak i nie, jeżeli będą to produkty w formie „czystej”, nie przetworzone takie jak wódka to możesz być pewny, że nie znajduje się tam gluten. Wszystkie inne drinki oraz alkohole owocowe i likiery niestety ale są z glutenem.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSoja a gluten
Następny artykułCzekolada a gluten

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here