Szukasz prostego sposobu na to by przyrządzić smaczny i pożywny posiłek dla całej swojej rodziny? Co powiesz na pełne witamin warzywa występujące w roli głównej? Podobno najzdrowsze są warzywa przygotowane na parze ale za to te pieczone są o wiele smaczniejsze? Jaka jest prawda? Czy warzywa pieczone w piekarniku posiadają mniejszą ilość substancji odżywczych? Jak przygotować posiłek z pieczonymi warzywami, gdzie szukać inspiracji? O tym wszystkim opowiemy Ci już za chwilę.
Czy pieczone warzywa są zdrowe?
Pewnie, że tak! Pod warunkiem, że odpowiednio je przygotujesz. Z pieczonych warzyw możesz przygotować np. chipsy lub chrupiące zdrowe przekąski na imprezę ze znajomymi bądź potraktować je jako dodatek do dania głównego. Musisz jednak wiedzieć, że niektóre z naszych zdrowych przyjaciół nie nadają się do tego by piec je w piekarniku. Jeżeli jesteś fanem brokułów to pamiętaj, że te najlepiej smakują ugotowane w wodzie lub na parze. Poza brokułami do piekarnika możesz włożyć praktycznie każde inne warzywo – marchew, ziemniaki, bataty (słodkie ziemniaki), cukinię, paprykę, dynię, seler, buraki….
Warzywa możesz piec na papierze lub w folii, pamiętaj by zamiast oleju użyć oliwy z oliwek, dla podkreślenia ich smaku oraz wydobycia aromatu pamiętaj by przed włożeniem do piekarnika delikatnie je przyprawić swoimi ulubionymi przyprawami.
Warzywa ekologiczne – czy są warte swojej ceny?
Jak najbardziej ekologiczne warzywa produkowane są zgodnie z określonymi normami oraz zasadami, rolnicy wykorzystują jedynie naturalne środki oraz metody pielęgnacji roślin. Uprawy ekologiczne to uprawy naturalne – tutaj ściśle zakazane jest wykorzystywanie substancji chemicznych wpływających na wzrost oraz kolor warzyw, wszystkie rośliny żyją w swoim naturalnym tempie i zgodzie z naturą
Warzywa pochodzące z upraw ekologicznych to samo zdrowie, zawierają w sobie całą masę witamin oraz substancji mineralnych, które są nam niezbędne do utrzymania prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. W produktach ekologicznych nie znajdziesz pestycydów czy metali ciężkich.
Ekologiczne warzywa polecane są w szczególności kobietom w ciąży, matkom karmiącym, małym dzieciom oraz osobom zmagającym się z ciężkimi chorobami nowotworowymi.
Obecnie już w znacznej większości supermarketów można zakupić ekologiczne warzywa. Są one pakowane oddzielnie, a na etykiecie opakowania umieszczone są widoczne certyfikaty świadczące o ich pochodzeniu z ekologicznych upraw.
Gdzie szukać inspiracji?
Nie wiesz jak i do czego warto podawać pieczone warzywa? Spokojnie, nawet jeżeli jesteś samoukiem oraz amatorem przygotowanie smacznego posiłku z pieczonymi warzywami w roli głównej nie będzie dla Ciebie żadnym problemem. Zainspiruj się! Gdzie szukać pomysłów na przepisy? Najprostszym rozwiązaniem jest skorzystanie z książki kucharskiej, jeżeli takowej nie posiadasz to nic straconego. Usiądź przed komputerem i w wyszukiwarkę google wpisz hasło „przepisy na pieczone warzywa” i gotowe. Teraz tylko wybierz coś co Cię zainspiruje i zachęci do gotowania.