Lekarze oraz dietetycy zachęcają do tego by spożywać dziennie co najmniej pięć porcji świeżych warzyw i owoców, pod każdą postacią. Zarówno szklanka soku z buraka jak i surówka z pora dostarczy Twojemu organizmowi wielu witamin, których ten potrzebuje by mógł się prawidłowo rozwijać. Chcesz wiedzieć, które z dostępnych w Polsce warzyw uznawane są za jedne z najzdrowszych i dlaczego? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Te warzywa warto jeść!
Warzywa są nie tylko smaczne ale przede wszystkim zdrowe, można je gotować, piec, smażyć, podawać jako oddzielny posiłek lub dodatek do głównego dania. Zastanawiasz się, których warzyw należy jeść najwięcej by cieszyć się dobrym zdrowiem i długim życiem? Oto nasza lista najzdrowszych warzyw na świecie!
1. Brokuły
Tymi warzywami najczęściej straszy się małe dzieci, jak się okazuje zupełnie nie potrzebnie, w brokułach bowiem znajduje się całe mnóstwo substancji zapobiegających rozwojowi chorób nowotworowych oraz antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się komórek organizmu.
2. Pomidory
Te soczyste warzywa naładowane są drogocennym likopenem – związkiem, który skutecznie zwalcza komórki rakowe, oprócz tego w pomidorach znajdziemy witaminy takie jak: witaminę A, witaminę K, witaminy z grupy B oraz potas i magnez.
3. Papryka
Ostatnie badania wykazały, że w papryce jest więcej witaminy C niż w samej cytrynie. To warzywo pozytywnie wpływa na pracę serca a to wszystko dzięki zawartości kwasu foliowego oraz likopenu. Dodatkowo warto wspomnieć, że regularne spożywanie papryki może uchronić Cię przed zachorowaniem na nowotwory płuc, trzustki, jelita grubego oraz pęcherza moczowego.
4. Cebula
Chyba nie ma wśród nas osoby, która będąc małym dzieckiem nie piła przygotowanego przez babcię syropu z cebuli? To warzywo, dzięki dużej zawartości witaminy C pomaga wzmacniać naturalną odporność organizmu, pomaga w walce z cukrzycą oraz schorzeniami dróg oddechowych a zwłaszcza płuc.
Więcej zdrowia w BIO warzywach?
Taka jest niestety prawda, jeżeli zależy Ci na tym by Twój organizm dostawał co najlepsze to tradycyjne warzywa z supermarketu na te, które pochodzą z upraw ekologicznych. W związku z chemią zawartą w warzywach i owocach przeprowadzono już wiele badań, do tej pory wszystkie potwierdziły obecność szkodliwych dla zdrowia substancji (pestycydów, metali ciężkich itp.) w produktach z upraw, gdzie dozwolone jest stosowanie środków chemicznych. Skażone warzywa dostępne są w praktycznie każdym supermarkecie, kosztują niewiele a dodatkowo wyglądają rewelacyjnie – są duże i dorodne co jeszcze bardziej zachęca nas do zakupu. Musisz wiedzieć, że spożywając takie warzywa narażasz swoje zdrowie, substancje chemiczne są jedną z przyczyn pojawienia się chorób cywilizacyjnych takich jak miażdżycy, nadciśnienia tętniczego a nawet chorób nowotworowych.
Warzywa pochodzące z upraw ekologicznych są wolne od chemii, są bogatym źródłem substancji odżywczych – witamin i minerałów, może są nieco droższe ale na pewno warte swojej ceny.