W dzisiejszych czasach kiedy to ciągle gdzieś się spieszymy i nie mamy czasu dosłownie na nic a tym bardziej na zdrowe gotowanie coraz częściej i chętniej sięgamy po produkty gotowe. Mrożone warzywa, które możemy wrzucić do bulionu lub prosto na patelnie do dla wielu z nas podstawa codziennego jadłospisu. Jednak czy mrożone warzywa z supermarketu są zdrowe? Na co należy zwrócić szczególną uwagę podczas zakupów? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części wpisu, oprócz tego podpowiemy Ci jak w prosty sposób przygotujesz własne mixy mrożonych warzyw, które będziesz mógł wykorzystać w ciągu całego roku.

Dlaczego warto mrozić warzywa?

Warzywa i owoce należy jeść codziennie, tylko w ten sposób dostarczamy naszemu organizmowi składników odżywczych, których potrzebuje do tego by mógł prawidłowo funkcjonować. Każdy kto na wyposażeniu swojej lodówki ma mrożone warzywa wie jakie to wygodne, możemy je wrzucić na patelnię i zjeść samodzielnie lub jako dodatek do mięsa.
Mrożone warzywa nie psują się tak szybko co więcej dzięki przechowywaniu ich w niskiej temperaturze nadal zachowują one swoje właściwości odżywcze. Mrożone warzywa można kupić ale zdrowsze będą te przygotowane samodzielnie, dlaczego?

Czy gotowe mrożonki są zdrowe?

To pytanie pojawia się w głowie każdego kto będąc w sklepie sięga na lodówki po paczkę z mrożonymi warzywami np. na zupę jarzynową. Jaka jest prawda, czy tego typu mrożonki są zdrowe tak jak obiecuje to producent? Oczywiście najbezpieczniej byłoby posiadać własnoręcznie zrobione mrożonki – wbrew pozorom nie jest to zadanie nie do wykonania o czym z resztą opowiemy Ci w dalszej części, teraz skupimy się na temacie mrożonych warzyw dostępnych do kupienia w każdym supermarkecie.
Jak już zapewne wiesz produkt uznaje się za naturalny i bezpieczny dla zdrowia kiedy jest on nieprzetworzony, produkty przetworzone z różnego rodzaju dodatkami nie zaliczają się do grupy zdrowej żywności. Jeżeli chcesz wiedzieć czy konkretna mrożonka jest zdrowa czy też nie, po prostu sprawdź jej skład – znajdziesz go na etykiecie opakowania, zazwyczaj z tyłu. Jeśli nie będzie tam nic oprócz warzyw to produkt jest godny polecenia w przeciwnym wypadku poszukaj innego produktu lub kup świeżą włoszczyznę!

mrożone warzywa
Jak prawidłowo mrozić warzywa?

Kiedy kupisz świeże warzywa i wiesz, że nie dasz rady ich zjeść przez najbliższy tydzień nie pozwól na to by się zmarnowały – zamroź je a następnie wykorzystaj je przy najbliższej okazji. Cały proces zamrażania warzyw nie trwa długo a dodatkowo nie jest skomplikowany, wystarczy tylko, że dokładnie umyjesz warzywa, obierzesz (tylko niektóre!) i pokroisz np. w kostkę, paseczki lub słupki. Tak przygotowane warzywa należy umieścić w specjalnym woreczku do zamrażania żywności, zamknąć i umieścić w zamrażalniku, gdzie temperatura nie powinna być niższa niż -18’C – tylko wtedy warzywa zachowają swoją świeżość i wartości odżywcze.
Warzywa takie jak: grzyby, seler, brukselka, bakłażan, groszek, kalarepa, bób, kalafior i fasolka szparagowa należy przed zamrożeniem blanszować przez kilka minut w gorącej wodzie. Pozostałe, w tym: marchew, pietruszkę, por, cukinię, pomidory i chrzan można zamrażać od razu po umyciu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWarzywa kapustne
Następny artykułWarzywa sezonowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here