O glutenie w ostatnich miesiącach słyszy się naprawdę bardzo dużo, opinie na temat tego czy jest on szkodliwy są bardzo podzielone. Dzisiaj natomiast skupimy się na słodkiej i smacznej kukurydzy. Chcesz wiedzieć do jakiej grupy produktów należy ją zaliczyć? Czy jest ona w pełni bezpieczna dla zdrowia osób zmagających się z nietolerancją na gluten? Odpowiedzi na te pytania ukryte zostały w dalszej części wpisu – zapraszamy…

Czy warzywa zawierają gluten?

Zanim poznasz odpowiedź na to pytanie, pokrótce wyjaśnimy Ci co kryje się pod tajemniczą nazwą „gluten”. Gluten to połączenie dwóch białek roślinnych (gluteniny oraz gliadyny), które znajduje się głównie w zbożach takich jak pszenica, żyto, owies, orkisz oraz jęczmień. Jak nie trudno się domyślić białka roślinne są nieodłącznym elementem mąki pszennej, żytniej itp. Gluten znajdujący się w mące ułatwia wyrabianie ciasta, odpowiada za jego rozciągliwość oraz kleistość, dzięki niemu wypieki w środku są puszyste i mięciutkie a na zewnątrz posiadają złocistą chrupiącą skórkę. Gluten wpływa nie tylko na konsystencję ciasta, to on nadaje mu charakterystycznego zapachu.

Zatem czy w warzywach znajduje się gluten? Nie, wszystkie warzywa oraz owoce są produktami naturalnie bezglutenowymi, do tej grupy zaliczyć należy również kukurydzę. Oczywiście mówimy tu o produktach w postaci surowej, kukurydza z puszki, mrożona, marynowana a nawet popcorn będzie wówczas zawierał białka roślinne (gluten).

Kukurydza a gluten
Dla kogo kukurydza?

Surową i nieprzetworzoną kukurydzą mogą zajadać się wszystkie osoby przebywające na diecie bezglutenowej. Specyfikacja diety polega na całkowitym wyeliminowaniu bądź ograniczeniu spożycia produktów zawierających gluten.
Na ten rodzaj diety może zdecydować się każdy, jednak kierowana jest ona w dużej mierze do osób zmagających się z chorobą trzewną, nazywaną inaczej celiakią. Obecnie w Polsce z miesiąca na miesiąc przybywa ludzi u których niepozorne objawy były wynikiem właśnie tej dziedzicznej choroby.

Dieta bezglutenowa wskazana jest również pacjentom z alergią pokarmową, w tym wypadku jest ona jednak mniej rygorystyczna i ogranicza się jedynie do usunięcia z jadłospisu produktów zawierających gluten pszenny.

Mąka kukurydziana a gluten?

Nie tylko z naturalnej kukurydzy możesz korzystać będąc na diecie bezglutenowej, mąka kukurydziana oraz produkty z niej wykonane również są jak najbardziej mile widziane. Mąka kukurydziana charakteryzuje się delikatnie żółtym kolorem, miałką konsystencją oraz nieco słodkim zapachem. Nie tylko nie zawiera białek roślinnych, dodatkowo jest ona bogata w wiele witamin oraz substancji mineralnych wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Zanim kupisz – sprawdź etykietę opakowania!

To niezwykle istotna kwestia, bowiem nie każdy produkt wyposażony w napis „gluten free” jest produktem w 100% bezglutenowym, dlatego też pamiętaj aby dokładnie zaznajomić się ze składem danego wyrobu – znajdziesz go na etykiecie opakowania.
Jeżeli chorujesz na celiakię mniej na uwadze to, że choćby śladowa ilość białek roślinnych może przyczynić się do pogorszenia Twojego stanu zdrowia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here