Za kilka dni rozpoczniesz dietę bezglutenową w związku z czym chcesz mieć pewność, które z produktów możesz spokojnie włączyć w swój nowy sposób odżywiania się? Zastanawiasz się co z jogurtami? Czy zawierają one zakazany w tym rodzaju diety gluten? Po czym rozpoznać, że dany jogurt jest bez glutenu? Zapoznaj się z pozostałą częścią artykułu, tam znajdziesz wszystkie niezbędne informacje dotyczące właśnie jogurtów bezglutenowych, które pomogą Ci rozwiać wszelkie wątpliwości.
Czym jest gluten?
Niestety ale gluten nie cieszy się zbyt dobrą opinią wśród wszystkich specjalistów od zdrowego żywienia. Popularny gluten to mieszanka dwóch białek roślinnych gluteniny i gliadyny, które występują głównie w ziarnach pszenicy ale nie tylko. Białka roślinne znajdziemy również w życie, jęczmieniu a także owsie. Gluten obecny jest praktycznie w większości produktów spożywczych, głównie w mąkach. Białka roślinne znajdujące się w mące ułatwia wyrabianie ciasta, odpowiada za jego rozciągliwość oraz kleistość.
Czy gluten szkodzi naszemu zdrowi? Tak ale tylko wtedy, kiedy nasz organizm wykazuje nietolerancję właśnie na białka roślinne.
Kto powinien zastąpić tradycyjne jogurty, jogurtami bezglutenowymi?
Na włączenie do swojej diety jogurtów bez glutenu powinny zdecydować się osoby zmagające się z nietolerancją glutenową, wynikającą z choroby trzewnej (celiakii) bądź alergii pokarmowej, choć w przypadku drugiej grupy należy unikać jedynie glutenu pszennego. Natomiast chorzy na celiakię muszą całkowicie wyeliminować z jadłospisu wszystkie produkty zawierające białka roślinne. Na temat o tym jakie konkretnie są to produkty powstał odrębny artykuł – znajdziesz go na naszej stronie, zapoznaj się z jego treścią i wraz z jego pomocą ułóż swój nowy plan żywieniowy.
Jogurty bezglutenowe to przede wszystkim jogurty naturalne, kefiry oraz maślanki. Są one bezpieczne dla zdrowia osób zmagających się z chorobą trzewną, w tym wypadku spożycie choćby najmniejszej ilości glutenu wywołać może szereg nieprzyjemnych dolegliwości objawowych charakterystycznych dla tej choroby.
W jakich jogurtach znajdują się białka roślinne?
Jak już zapewne się domyślasz gluten znajdować się będzie praktycznie we wszystkich jogurtach przetworzonych – jogurtach owocowych, smakowych maślankach i kefirach, mieszkankach jogurtowych, jogurtach z musli itp. Będąc na diecie bezglutenowej niestety ale o tych produktach mlecznych będziesz musiał zapomnieć.
Po czym poznać, że jogurt nie zawiera glutenu?
Jeżeli produkt jest bezglutenowy to na jego opakowaniu powinna znaleźć się widoczna informacji z napisem „gluten free” bądź oznakowanie w postaci przekreślonego kłoska zboża. Chorujesz na celiakię? Koniecznie zajrzyj do składu jogurtu, bowiem niektóre z tak oznaczonych produktów mogą zawierać śladowe ilości glutenu z założenia bezpieczne dla zdrowia. Pamiętaj jednak, że w Twoim przypadku niewielka ilość białek roślinnych wystarczy do tego by za skutkowało to pojawieniem się typowych dla choroby trzewnej objawów.