Soczyste, malinowe i klasyczne, czerwone, żółte lub zielone – tak, zgadza się mowa właśnie o smacznych i zdrowych pomidorkach. Chyba nie ma wśród nas osoby, która nie przepadałaby za tym wyjątkowym i oryginalnym smakiem. Pomidory oprócz walorów smakowych zawierają w sobie całe mnóstwo różnorodnych substancji odżywczych, zwłaszcza te pochodzące z upraw ekologicznych. Dlaczego? Odpowiedź na to pytanie umieściliśmy poniżej, znajdziesz tam również kilka innych wskazówek oraz praktycznych porad na to jak wykorzystać pomidory w kuchni.
Pomidor ekologiczny a pomidor
Jaka jest różnica pomiędzy pomidorem BIO a pomidorem? Taka, że jedno z tych warzyw zawiera tylko i wyłącznie substancje odżywcze a drugie pestycydy, substancje chemiczne a niekiedy także i metale ciężkie. Warzywa ekologiczne są wolne od tych wszystkich szkodliwych związków, z racji tego, że pochodzą one z upraw ekologicznych, produkowane są według ściśle określonych norm i zasad, które zabraniają stosowanie chemicznych środków ochrony roślin.
Dlaczego warto jeść pomidory?
To pytanie pojawia się zazwyczaj w głowach tych osób, które nie są wielkimi zwolennikami jedzenia warzyw i owoców a szkoda, pomidory mają w sobie mnóstwo witamin i substancji mineralnych.
Zjedzenie jednego pomidora dostarczy Twojemu organizmowi sporą dawkę witaminy C, witaminy A, witaminy K, witamin z grupy B, witaminy E oraz minerałów takich jak: potas, żelazo, wapń, cynk, mangan, cholinę i kwas foliowy. Jednak to co najcenniejsze ukryte w pomidorach to likopen uznawany przez specjalistów za najsilniejszy antyoksydant.
Jak rozpoznać, że pomidory są BIO?
To co wyróżnia nie tylko BIO pomidory ale także i wszystkie inne warzywa oraz owoce pochodzące z upraw ekologicznych to forma ich pakowania. Otóż produkty ekologiczne znajdują się zazwyczaj w oddzielnych opakowaniach, którym warto się nieco uważniej przyjrzeć. Dlaczego? Na etykiecie opakowania znajdziesz informacje dotyczące nie tylko kraju pochodzenia ale także producenta. BIO warzywa i owoce posiadać powinny odpowiednie certyfikaty potwierdzające ich pochodzenie z upraw ekologicznych, jeżeli zauważysz, że na opakowaniu takowe widnieją to możesz mieć pewność, że pomidory są zdrowe pozbawione szkodliwych substancji.
Ekologiczne warzywa dostępne są w większości dużych supermarketów ale te najlepsze znajdziesz w sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością.
Pomidory w kuchni – sposoby ich wykorzystania
Nie jesteś wielkim fanem pomidorów, więc nie za bardzo wiesz jak mógłbyś je wykorzystać, co z nich zrobić? Najwięcej substancji odżywczych dostarczysz swojemu organizmowi jedząc pomidory w postaci surowej np. w sałatce lub na kanapce. Z ekologicznych pomidorów możesz zrobić zdrowy keczup lub przecier pomidorowy, który wykorzystasz później jako składnik zupy czy sosu. Gwarantujemy Ci, że taki domowy keczup to nie tylko bomba witaminowa ale przede wszystkim oryginalny smak, który niczym nie przypomina smaku keczupów ze sklepowych półek – spróbuj a sam się przekonasz.