Dieta bezglutenowa to jedna z najchętniej stosowanych diet wśród ludzi na całym świecie. Na czym polega jej fenomen? Dieta polega na wykluczeniu ze swojego codziennego jadłospisu produktów zawierających gluten, co ma na celu poprawę jakości naszego zdrowia. Choć ten rodzaj diety nakierowany jest na konkretną grupę zwolenników zdrowego odżywiania to bardzo chętnie korzystają z niej nawet Ci, którzy nie muszą. Kto zatem powinien przejść na dietę bezglutenową, czy może ona zaszkodzić? Poniżej znajdziesz odpowiedź właśnie na to pytanie, dowiesz się także które z produktów spożywczych są produktami dozwolonymi a które zabronionymi.
Wskazania do zastosowania diety bezglutenowej
Dietę bezglutenową może rozpocząć praktycznie każdy kto tylko ma na to ochotę, należy jednak pamiętać o tym, że ten rodzaj diety powstał z myślą o osobach wykazujących nietolerancję na gluten, są to ludzie chorzy na celiakię oraz pacjenci zmagający się z alergią pokarmową.
Celiakia inaczej nazywana chorobą trzewną pierwsze sygnały o swoim istnieniu może wysyłać nawet po kilkunastu latach, jest to choroba wrodzona, która charakteryzuje się występowaniem objawów takich jak: ostre bóle brzucha, bóle głowy, nudności, wymioty, biegunka, afty w jamie ustnej itp. Pojawiają się one bezpośrednio po spożyciu produktu zawierającego niekiedy nawet niewielkie ilości glutenu, dlatego też chorzy na celiakię muszą przestrzegać zasad rygorystycznej diety bezglutenowej polegającej na całkowitym wyeliminowaniu ze swojego jadłospisu produktów glutenowych.
W przypadku alergików pokarmowych, to tutaj nieprzyjemne dolegliwości, charakterystyczne dla alergii pokarmowej występują głównie po zjedzeniu pokarmu bogatego w gluten pszenny, dlatego też alergicy właśnie te produkty powinni wykluczyć ze swojej codziennej diety lub dbać o to by dzienna dawka glutenu pszennego nie przekroczyła 10 gram.
Co jeść na diecie bezglutenowej? Jakie produkty kupować?
Jak sama nazwa wskazuje na diecie bezglutenowej należy spożywać produkty spożywcze, które są produktami naturalnie bezglutenowymi np. świeże warzywa i owoce, kaszę gryczaną, kaszę jaglaną, ryż itp.
Produkty bezglutenowe zawierają odpowiednią adnotację na opakowaniu w postaci napisu „gluten free” bądź przekreślonego kłoska zboża, jednak pamiętaj by za każdym razem sprawdzić skład. Niektóre z produktów pomimo takiego oznaczenia mogą zawierać śladowe ilości glutenu, które są bezpieczne i nieszkodliwe dla zdrowia – niestety w przypadku celiakii nawet najmniejsza jego ilość może wywołać niepożądane objawy.
Czy dieta bezglutenowa może zaszkodzić naszemu zdrowiu?
Opinie na ten temat są różne, pamiętaj o tym, że każda dieta może wyrządzić więcej złego niż dobrego jeżeli bazuje na produktach niepełnowartościowych. Udając się na zakupy wybieraj tylko te produkty bezglutenowe, które dostarczą Ci taką samą lub podobną ilość witamin oraz składników mineralnych co produkty z białkami roślinnymi, dzięki temu usprawni to prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.