Własna firma cateringowa może być pomysłem na udany biznes, jeśli tylko dysponujesz odpowiednią wiedzą oraz środkami. Czy w obecnych czasach warto założyć ten rodzaj działalności?

Firma cateringowa – to warto wiedzieć

W Europie Zachodniej pomysł firm cateringowych nie został przyjęty z tak wielkim entuzjazmem, jak w Polsce. Choć konkurencja jest coraz większa, zapotrzebowanie na dobre firmy cateringowe, zwłaszcza w większych miastach, jest wciąż wysokie.

Docelową grupą klientów mogą być osoby, którym zależy na zdrowym i smacznym odżywianiu, nie mają jednak czasu lub ochoty na codziennie przyrządzanie posiłków. Warto zapoznać się z ofertami konkurencyjnych firm, by spróbować znaleźć dla siebie niszę na rynku i móc jak najlepiej zaspokoić potrzeby klientów.

Własna firma cateringowa to duże i pełne wyzwań przedsięwzięcie, które jednak może okazać się udane, jeśli tylko odpowiednio się do niego przygotujemy. Osoba prowadząca taką firmę powinna być gotowa na nienormowane godziny pracy, konieczność porozumiewania się z pracownikami oraz dostawcami.

Bardzo duże znaczenie będzie miała również odpowiednia promocja i prowadzenie profilu firmy w mediach społecznościowych, ponieważ z usług firm cateringowej korzystają najczęściej młodzi ludzie. 

Własny catering – jak założyć firmę?

Catering i przygotowywanie jedzenia wiąże się z koniecznością spełnienia szeregu norm oraz przepisów. Nie wystarczy znalezienie odpowiedniego lokalu oraz pracowników. Jako przedsiębiorcy musimy również wziąć pod uwagę szczegółowe wytyczne sanepidu.

Odnoszą się one nie tylko samego wyposażenia, ale również przechowywania żywności, sprzątania pomieszczeń, odpowiedniego oznakowania i podzielenia stanowisk. Również nasi pracownicy, którzy będą mieli kontakt z żywnością, będą zmuszeni do wyrobienia książeczki sanepidowskiej.

Niewywiązanie się z któregoś z przepisów wiąże się z karą grzywny oraz czasowym lub stałym zamknięciem lokalu. Jednak spełnienie wszystkich norm jest możliwe.

Szczególną uwagę warto poświęcić wyborowi odpowiedniego menu. Powinien być uzależniony od grupy naszych docelowych klientów. Istnienie zróżnicowanych diet sprawia, że zapotrzebowanie na dostosowane do nich menu firm cateringowych wzrasta. Dlatego prowadzona firma może specjalizować się np. w daniach dla osób z celiakią, czy różnego rodzaju alergiami.

Własna firma cateringowa – czy to się opłaca?

Prowadzenie własnej firmy cateringowej może być bardzo opłacalnym przedsięwzięciem. Warto jednak wcześniej zdobyć odpowiednie doświadczenie, np. pracować przez jakiś czas w restauracji czy firmie cateringowej.

Choć wraz ze zwiększającą się liczbą pracowników wzrosną ponoszone przez nas koszty, również możliwości zarobków będą wyższe. Stopień i dynamikę rozwoju firmy warto dostosować do aktualnej sytuacji na rynku. Warto również wciąż udoskonalać swoje menu i dbać o jak najlepsze opinie klientów na temat naszych usług.

Jeśli rozważasz rozpoczęcie pracy w firmie cateringowej, przed wysłaniem aplikacji warto zapoznać się z opiniami na temat przedsiębiorstwa. Możesz to zrobić m.in. tutaj: https://www.gowork.pl/opinie/cateringi;kat.

Artykuł sponsorowany

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here