Ekologiczne garnki emaliowane

Zdrowy tryb życia znany był od zawsze, ale boom na niego zaczął się na początki XXI wieku. Z roku na rok jest o nim coraz głośniej i coraz częściej dbając o siebie, dbamy także o ekologię. Zdrowy tryb życia kojarzy się z ćwiczeniami i dietą bogata w witaminy, mikroelementy, a ubogą w cukier i sól. Co prawda zarówno cukier jak i sól są potrzebne w naszym organizmie, ale dziś spożywamy ich zdecydowanie zbyt wiele. Ważne jest jednak nie tylko to co jemy, lecz także to w jaki sposób przygotowujemy potrawy. Skoro decydujemy się na zdrowy tryb życia to warto zacząć od podstaw, a konkretnie od naszej kuchni, czyli sprzętu kuchennego. Wybierając sprzęt kuchenny taki jak garnki, można zauważyć, że do łask wracają garnki pokryte emalią. Czy to ta sama emalia której używały nasze babcie?

Na początku warto zastanowić się czym konkretnie jest emalia i czy jest dobra dla naszego zdrowia. Dawniej wiele osób sądziło, że emalia jest pewnym specjalnym rodzajem farby odpornej na wysoką temperaturę, pokrywającej garnek w celu ozdobienia go. To jednak nieprawda, ponieważ emalia jest specjalną mieszanką powstałą ze sproszkowanego szkła z dodatkiem innych składników zwiększających jej wytrzymałość. Stal pokryta taką powłoką jest nie tylko bardziej wytrzymała, ale nie szkodzi zdrowiu. Sama emalia nie ma żadnego prozdrowotnego wpływu, lecz jest absolutnie neutralna. W przypadku czystych stalowych garnków, do wody mogą przedostawać się niepożądane substancje chemiczne, które niekorzystnie wpływają na smak i zdrowie. Nie zawsze tak się dzieje, a jeśli już, to ich ilość jest bardzo niewielka. Garnków i czajników używamy jednak przez wiele lat, a to oznacza, że substancje chemiczne mogą przedostawać się z wodą do naszego organizmu przez bardzo długi czas, a tego już nie należy bagatelizować. Emalia jest bardzo odporna na temperaturę i nie pozwala na przedostawanie się chemii do wody, lecz należy pamiętać o tym, aby ta powłoka znajdowała się nie tylko od stronie zewnętrznej, ale także od środka. Emalia jest mieszanką, która nie ma żadnego wpływu na smak, a to docenią wszyscy miłośnicy kawy i herbaty, którzy nie chcą by smak ich napoju był w jakikolwiek zmieniany nie z ich woli. Użytkownicy garnków emaliowanych wiedzą, że powłoka ta jest delikatna i trzeba zastosować szczególną ostrożność podczas ich czyszczenia. Skuteczną i stosowaną od wielu lat metodą na pozbywanie się kamienia, jest namoczenie garnka w roztworze wody z octem. W przypadku garnków emaliowanych nie powinno się tego robić, ponieważ powstały w ten sposób kwas może tworzyć drobne uszkodzenia, a te osłabiają strukturę emalii w całym garnku. Ciekawostką jest fakt, że te dawne emalie były znacznie bardziej odporne od nowszych. Jest tak dlatego, ponieważ dawniej garnki były tworzone w mniejszej ilości, dlatego musiały być solidne i długotrwałe. Wraz z czasem sprzęt kuchenny był produkowany w znacznie większych ilościach, a wraz z tym postępem spadła jakość emalii. Na szczęście dziś wraz z rosnącym trendem na zdrowy i ekologiczny tryb życia również emalia została nieco usprawniona, a jej skład uległ zmianie w taki sposób, aby była ona wytrzymała na temperatury, nie poddawała się tak łatwo kwasom i była neutralna dla smaku i zdrowia, a to wszystko ze świadomością, że powłoka ta powstaje w bardziej ekologiczny sposób niż dawniej.

Zobacz galerię garnków emaliowanych

Emaliowane garnki i czajniki królowały w kuchniach od wielu lat i można zauważyć, że od pewnego czasu wracają do łask. Nic w tym dziwnego, ponieważ sprzęt kuchenny tego typu ma wiele zalet. Z jednej strony jest elegancki i bardzo ładny. Możemy wybierać proste i schludne garnki, lub bardziej oryginalne, pokryte przeróżnymi wzorami. Z drugiej strony są bezpieczne dla zdrowia, a to najważniejsze. Wybierajmy garnki pokryte emalią zarówno z zewnątrz jak i od środka. Jeżeli planujemy wprowadzić do naszego życia jeden dodatkowy, zdrowy czynnik, to wymiana starego metalowego garnka na ten emaliowany, będzie doskonałym pomysłem.

Autor: naczynia.olkusz.pl